Küratörlüğünü Nil Mutluer ve Murat Özbank'ın üstlendiği "Direniş Kütüphanesi/Tarihin Farklı Yolları" sergileri Gezi Direnişinin 10. yılında Berlin'de ziyarete açıldı.
Library of Resistance/Divergent Roads of History exhibitions invite you to a journey in time in the authoritarian decade of Turkey after Gezi. #geziparkı #gezitenyearsafter pic.twitter.com/pcJY9PHOpY
— Maxim Gorki Theater (@gorkitheater) May 28, 2023
Maxim Gorki Tiyatrosu'ndaki sergi ile ilgili kütüphanenin sitesinde şu bilgi yer alıyor:
"Direniş Kütüphanesi sizi Türkiye'de ve dünyada demokrasi ve otoriterliğin geleceğini okumaya, dinlemeye, tartışmaya ve üzerinde düşünmeye davet ediyor. Gezi protestoları ve sonrasını konu alan 200 yazılı eserin yanı sıra Tarihin Ayrılan Yolları ile son 10 yılın görsel olarak sunulan kronolojisi yer alıyor. Bu belgesel sergi, 'Direniş Kütüphanesi'nin kuram ve uygulamadan çağdaş tanıklarla ve uzmanlarla yapılan yedi panel ve söyleşi serisini de kapsıyor: Gezi'den ne öğrenebiliriz?"
25 Haziran'a dek sürecek program kapsamında bir dizi panel de düzenlendi.
10 yıl sonra Berlin’de Gezi’yi düşünüyor,anıyoruz. Panellere, Gezi tutsakları konuşmalarını, mektupla yolluyor.Sahneye cezaevindekine benzer plastik sandalye konuluyor. Dev ekrandan çevirisiyle sözlerini, salon dinliyor. Çiğdem,travmayla nasıl başedeceğimizi anlatıyor. pic.twitter.com/fUL3SXUUuD
— Banu Acun (@banuacun) June 5, 2023
Gezi tutuklularının konuşmaları ve mektuplarının da yer aldığı panellerde, sahneye cezaevindekine benzer plastik bir boş sandalye de konuldu.
Direniş Kütüphanesi Birinci Panel, "Tarihin Ayrılan Yolları: Gezi Sonrası Türkiye'nin Otoriter On Yılı" başlığıyla, ikinci panel ise "Kepçe! Gezi'den Depreme Kentleşme" başlığıyla yapıldı.
Küratör Murat Özbank sergi ile ilgili, "Sergileri sizi Türkiye'nin Gezi'den sonraki otoriter on yılına doğru bir zaman yolculuğuna davet ediyor ve sadece Türkiye'nin otokrasiye kaymasının değil, aynı zamanda demokratik direnişin de izini sürüyor" diyor.
(AÖ)