Samsun Gazi Devlet Hastanesi'nde işten çıkarılan ve 203 gündür direnen altı işçiye polis ve özel güvenlik birimlerinin saldırdı; dört işçi gözaltına alınıp serbest bırakıldı.
Gazi Hastanesi'ne bağlı çalışan Atlas taşeron firması, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası'na (Dev Sağlık-İş) üye oldukları gerekçesiyle 26 Ocak'ta iki işçiyi, 4 Temmuz'da da üç işçiyi, 3 Ağustos'ta biri sendikalı iki kişiyi işten çıkarmıştı.
Sendikalı işçiler 203 gündür hastanenin bahçesinde işe geri alınmak için direniyor. Ancak, hastanenin özel güvenlik birimleri tarafından çadırları birçok kez saldırıya uğradı.
En son dün (16 Ağustos), güvenlik birimleri işçilerin direniş çadırını kaldırmak istedi. İşçilerin izin vermemesi üzerine işçiler darp edildi. Güvenli birimlerinin çadırı gasp etmesinin ardından hastaneye gelen çevik kuvvet ekipleri işçilere dağılmalarını söyledi.
İşçilerin itiraz etmesi üzerine dört işçi gözaltına alındı. Polis direniş çadırına ise "suç unsuru" muamelesi ile el koydu.
Devrimci Sağlık İşçileri Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Tayfun Görgün, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, hiçbir yasal engel olmamasına rağmen, hastane yönetiminin işçileri özel güvenlik ve polisin saldırısına maruz bıraktığını söyledi.
"Çadıra el konması hukuka aykırı"
bianet'e konuşan avukat Bahri Bayram Belen, kanuna aykırı işten atıldıkları tartışmalı olan işçilerin, iş yerleri önünde oturmaları ya da çadır kurmalarının hukuka aykırı olmadığını söyledi.
"İşçiler, suç oluşturan bir eylemde bulunmadıkları sürece, iş yerleri önündeki boş alanlarda kimseye zarar vermeksizin çadır kurup oturabilir. Dünyanın hiçbir yerinde çadır kurmak suç değildir. Bu Türkiye'de de uygulanan bir şeydir."
Belen, Samsun'daki işçilerin polis tarafından çadırlarına el konulması ve dağılmalarının istenmesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi.
"Suçu sabit olan durumlarda suç unsuru aletlere el konur. Çadıra 'suç unsuru' denerek el konması hukuka aykırıdır."
"Vali söz vermişti"
Dev Sağlık-İş Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) oluşan bir heyet işçilerin durumunu yaklaşık bir ay önce Samsun Valisi ile görüşmüş; vali en kısa zamanda konuyla ilgileneceğini söylemişti. Ancak bu konuşmadan sonra taşeron firma iki kişiyi daha işten çıkarmıştı.
Atlas firması Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de iki işçiyi işten çıkarmıştı. Ancak İl Sağlık Müdürü ve sendikanın görüşmeleri sonucu firmanın ihalesi iptal edildi, işten çıkarılan iki kadın işçi Güllü Hanoğlu ve Şefika Fırtına da dün (16 Ağustos) işe geri alınmıştı. (NV)