Hangi İnsan Hakları Film Festivali'nin beşincisi 14-18 Aralık 2013'te #direniş temasıyla düzenleniyor.
Dünyanın her köşesindeki hak ihlallerini konu alan pek çok filmin ve konuğun katılımıyla gerçekleşecek olan festivalde Gezi Parkı direnişi ile ilgili filmlere geniş bir bölüm ayrıldı.
Bu çerçevede gösterilecek filmler arasında Haziran başında Documentarist'e konuk olarak İstanbul'a gelen ve isyanın patlamasıyla, soluğu Gezi'de alarak çekimler yapmaya başlayan Tomaş Doruşka ve Akile Nazlı Kaya'nın sonradan Çek Televizyonu için hazırladığı Ağaçlarla Başladı: Gezi Parkı'nda İsyan (It Started With Trees: Revolt in the Gezi Park) adlı film de var.
Programda ayrıca göçmenlik, kadın hakları, ekoloji gibi temalara değinen 40'a yakın film yer alıyor.
Festivalde seyirciyle ilk kez buluşacak olan başlıca filmler arasında, Suriye'deki bir Filistin kampındaki gençlerin hayatına odaklanan Yarmouk'un Gençleri (The Shebabs Of Yarmouk, Axel Salvatori-Sinz); genç kuşağın umutsuzluğunu şiirsel bir dille anlatan bol ödüllü Gürcistan filmi Her Şeyi Yok Eden Makine (The Machine Which Makes Everything Dissapear, Tinatin Gurchiani); Hırvatistan'da üniversitelerin özelleştirilmesine karşı patlak veren öğrenci eylemlerini ve kitlesel boykotu ele alan Kuşatma (Blockade, Igor Bezinovic); ABD'deki hapishanelerde ağır mahkumların sanatla ayakta durma çabasını konu alan ve İsveç'te yılın en iyi belgeseli seçilen Geceleri Uçarım (At Night I Fly, Michel Wenzer); Afganistan'daki kadın mahkumların durumunu gözler önüne seren Parmaklıklar Arkasında Burkasız Yaşam (No Burqas Behind Bars, Nima Sarvestani); Capo Verde'de endüstriyel balıkçılığın mahvettiği denizleri konu alan Kum Taneleri (Sandgrains, Jordie Montevecchi-Gabriel Manrique) gibi filmler bulunuyor.
Özel gösterimler
Festivale Türkiye’den katılan yapımlar arasında ise hayvan haklarından etnik azınlıklara kadar uzanan bir konu yelpazesi sunan Taşkafa: Bir Sokak Hikayesi (Andrea Luka Zimmerman), ODTÜ Ayakta (Film Kolektifi), Hay Vay Zaman (Nezahat Gündoğan), Kıyı Kıyı (Özlem Sarıyıldız), Antigoni Küçük Adamız Hayatımız (Nilüfer Uzunoğlu), Termik İstemeyruk (Caner Özdemir), Bir Fincan Türk Kahvesi (Nazlı Eda Noyan-Dağhan Celayir), Mazgal (Cemil Oğuz) gibi filmler var.
Festivalde yakın zamanda hayatını kaybeden Tuncel Kurtiz de sanatçının 1978'de İsveç Televizyonu için yaptığı yaptığı ve Türkiye'de hiç gösterilmemiş olan E5: Ölüm Yolu adlı belgeselle anılıyor.
Bir başka özel gösterim ise belgesel tarihinin klasikleri arasında sayılan Marcel Ophüls'ün Acı ve Merhamet (Le chagrin et la pitié) filmi için yapılıyor. Filmin gösteriminin ardından Fransız eleştirmen Ophr Levy "Bellek Oluşturma ve Dönüştürme Sürecinde Belgeselin Rolü" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.
Bu seneki festivalde ayrıca Gezi Parkı direnişine rastladığı için Documentarıst 2013'te kaçırılan filmlerden bir seçki de programda yer alıyor.
Birçok yan etkinliğin yapılacağı festivalde gösterim ve etkinlikler SALT Beyoğlu, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, Dutch Chapel, Tütün Deposu ve Cezayir Salonu'nda da yapılacak. (YY)
Manşet resmi: Acı ve Merhamet filminden...
Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.