Kaynak: Açık Radyo ve AA, Fotoğraf: Açık Radyo
UNESCO'nun Dünya Radyo Günü için bu sene belirlediği tema, "radyo ve güven."
2021 tarihli EBU (Avrupa Yayın Birliği) -Medyaya Güven Raporuna göre, özellikle Avrupa'da, yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan radyonun günümüzde hâlâ en güvenilir ve en yaygın kullanılan medya araçlarından biri olduğunu söylüyor.
Açık Radyo'da yer alan habere göre, radyo, kamuyu ilgilendiren konularda gerçek zamanlı olarak, profesyonel bir kapsamla bilgiye hızlı ve düşük maliyetli erişim sağlamanın yanı sıra, uzaktan eğitim ve eğlencenin de yıllardır teminatı oldu. Bugün ise, "geleneksel" ve en son teknolojiler arasında bir köprü kuran radyo, artık podcast'ler ve çoklu ortamlı web siteleri gibi farklı cihaz ve formatlar aracılığıyla da çok çeşitli içerikler sunuyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumuna (UNESCO) üye devletler tarafından 2011'de ilan edilen ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 2012'de "uluslararası gün" kabul edilen 13 Şubat Dünya Radyo Günü bu yıl "Radyo ve Güven" temasıyla kutlanıyor. Ana tema altında üç alt tema konusu ise "radyo gazeteciliğine güven", "güven ve erişilebilirlik" ile "güven ve radyo istasyonlarının sürdürülebilirliği" şeklinde belirlendi.
"Radyo'ya Evet/Güvene Evet"
95.0 frekansından yayın yapan Açık Radyo'nun Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra'nın bu yıl on birincisi kutlanan radyo günü için mesajı şöyle:
"Sevgili Dostlar,
"Bugün, yani 13 Şubat'ta Dünya Radyo Günü'nü on birinci kez kutluyoruz. Bu günü dünya gündemine yerleştiren BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'dan hepimize bir çağrı var: Bu seneki Gün'ümüzü "Radyo ve Güven" başlığı altında kutlayalım diyor.
"UNESCO'nun 'Radyo'ya Evet/Güvene Evet' başlıklı bu iletisinde durum şöyle özetleniyor: En yeni araştırma raporlarına göre "Yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan radyo, günümüzde hâlâ en güvenilir ve en yaygın kullanılan medya araçlarından biri... Dünya üzerindeki son gelişmeler ve Covid-19 salgını, sosyal medyada hızla yayılan yalan içeriğin dolaşımıyla da körüklenerek genel itibariyle medyaya olan güveni erozyona uğrattı... Bununla birlikte, belli başlı medya araştırmaları, internet ve sosyal ağlara olan güvenin küresel olarak azaldığını, ancak, haberlere olan güvenin genel bir artış gösterdiğini ortaya koymakta ve dünya yüzünde birçok vatandaş halen radyoya, diğer medya türlerinden daha fazla güven duymaktadır..."
"Radyoya güven nasıl sarsılmadı?"
"Peki, radyoya duyulan güvenin sarsılmayıp devam etmesini nasıl yorumlamalıyız? Bu soruyu da UNESCO şöyle cevaplıyor: 'Bu güven düzeyi, vatandaşlara ne pahasına olursa olsun doğru ve güvenilir bilgi sağlamanın önemini daha da pekiştirmekte ve hayatların tehlikede olduğu günümüzde insanların medyadan beklentilerini oluşturan şey de bu olmaktadır.'
"Açık Radyo, yayın hayatının 26 yılını geride bırakmış olarak, dünyada demokrasilerin içinde olduğu bu tekinsiz-belirsiz-enkazı andıran sosyal ortamda, büyük bir sorumsuzlukla yerle bir edilen doğanın ve doğal ortamların durumunu, kimi zaman bedelini de ödemeyi göze alarak dinleyicilerine daima doğru ve güvenilir biçimde sözle ve müzikle aktarma gayretini azimle sürdürme çabası içinde. Hepimiz için en önemli olan meselelere sürekli odaklanarak.
"Dünyada pek de eşi menendi olmayan muazzam bir çeşitliliği barındıran müzikli ve sözel programlarını önce sesli ve sonra da çoğu kez yazıyla da beslemiş olarak, yeryüzünün olağanüstü renkli çeşitliliğini dinleyicisiyle 26 yıldır sürekli paylaşıyor radyomuz.
"O halde, gelin, UNESCO'nun deyişiyle 'dinleyicinin çeşitlilik çağrılarına rahatlıkla cevap verebilecek biricik mecra olan radyoda' haber-bilgi-estetik ve etik duruş kaynağı olma çabamızı sürdürelim: Program stüdyolarının yerini almış olan dijital yayınlarda, gerek haber alanında, gerekse de müzik-kültür-sanat-edebiyat ve bilumum öteki alanlarda dinleyicimizin çeşitlilik, gerçeklik, demokrasi taleplerine sürekli karşılık vermeyi sürdürelim.
"Bütün radyocu dostlarımız ve dinleyenlerimizi 13 Şubat Dünya Radyo Günü'nü kutlamaya çağırıyoruz."
"Pandemide radyo dinlenme oranları arttı"
TRT Radyo Dairesi Başkanı Ahmet Akçakaya ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, COVID-19 salgını döneminde radyo dinlenme oranlarında büyük bir artış yakalandığını ve en fazla radyo dinlenen zaman dilimi sayılan işe gidiş ve dönüş saatlerinin dışında da yayınların takip edilmeye başlandığını belirterek, "Bunda pandemi ile toplu taşımalar yerine kişisel araçları kullanma eğiliminin artması bir etken, evlerde kalma süreleri de büyük bir etken" dedi.
Türkiye'de radyoya günlük erişim oranı yüzde 59,7Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) yaptırdığı "Radyo Dinleyici Ölçüm Araştırması" sonuçlarına göre, 2021'de radyoya günlük erişim oranı erkeklerde yüzde 63, kadınlarda ise yüzde 56 olarak ölçüldü. Yaş grubu bazında günlük radyo erişim oranı, 12-24 yaşta yüzde 49,1 oldu. Bu oran 25-34 yaş grubunda yüzde 57,9, 35-44 yaş grubunda yüzde 63,3, 45 ve üstü yaş grubunda ise yüzde 65,6 olarak hesaplandı. Dinleyicilerin en çok tercih ettiği saat aralıkları ise 10.00-11.00 ile 15.00-16.00 oldu. Bu saatler arasında radyonun dinlenme oranı sırasıyla yüzde 17,9 ve 16,6 olarak gerçekleşti. Çalışma durumuna göre incelendiğindeyse çalışanların radyoya günlük erişim oranı yüzde 66,9, çalışmayanların ise yüzde 55,6 olarak ölçüldü. Türkiye genelinde ortalama günlük erişim oranının yüzde 59,7 olarak hesaplandığı araştırmaya göre radyo, yüzde 61,1 ile 2021'de en çok temmuz ayında dinlendi. | |
(AÖ)