Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Jandarma Genel Komutanlığı'na verdiği izleme yetkileriyle ilgili haber yapan gazeteciler Gökçer Tahincioğlu ve Kemal Göktaş yargılanıyor.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün (16 Ekim) de görülmeye başlayan dava, tutuksuz sanık olarak yargılanan gazeteci Tahincioğlu'nun ifadesinin alınması için 5 Şubat 2009, saat 9.00'a bırakıldı.
"Üç yıl önce gereği yapıldı; şimdi yazınca bize dava açıldı"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkan yardımcısı Turgay Olcayto ve TGC önceki başkanı Nail Güreli'nin izlediği duruşmada gazeteci Göktaş savunma yaptı; avukatı Oya Aydın da iddianameye ilişkin görüşlerini açıkladı.
Vatan gazetesinde 1 Haziran 2008'de çıkan "Türkiye'yi Sarsacak Belge" haberinde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 25 Ocak-25 Nisan 2007 döneminde, Türkiye'de Telekom hizmeti veren bütün şirketlerin telefon üzerinden gerçekleşen iletişimlerin dökümlerini elde etmek için hukuksal girişimde bulunduğunu, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan konuyla ilgili yapılan başvuruya onay verdiğini belirtiyordu.
Tahincioğlu da, Milliyet gazetesinin 2 Haziran 2008 tarihli sayısı için "İzleme İtirazı" başlıklı haberi kaleme almıştı.
Üç yıl önce MİT'in Türkiye genelinde haberleşmeyi izlediğini kamuoyuna duyurduğunda kararı veren Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi hakkında Adalet Bakanlığı'nın işlem başlattığını ifade eden Göktaş, "Bu haberimizden sonra kişilerin haberleşmesinin izlenmesi MİT ve polis mevzuatında değişiklik yapılarak belirli bir standarda bağlanmıştı. Şimdi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yasaya aykırı izleme kararını haberleştirdiğimiz için yargılanıyoruz" dedi.
Göktaş, bianet'e, haklarında soruşturma açılmasından kısa süre sonra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) 4 Haziran'da, Emniyet, MİT ve jandarmanın üçer aylık dönemler için izleme kararı aldırdıklarını açıkladığını ifade ederek, "Bana gizliliği ihlalden dava açılırken TİB, MİT'e verilen yetkiyi kendisi açıkladı. Bu kararlar gizli değildir ve olamaz da" diye konuştu.
"Telekulak"ı ortaya çıkarmaya üçer yıl hapisli dava
Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen'in kaleme aldığı iddianamede habercilerin, TCK'nın "yasaklanan bilgileri temin" başlıklı 334. maddesi ve iletişimin izlenmesi kararını alan hakimin ismi açıklandığı için de "Terörle mücadelede görev yapan kamu görevlilerini hedef göstermek"le ilgili Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 6/1 maddesi uyarınca üçer yıl hapis ve para cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.
"Terör" suçlarına bakmakla yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce hazırlanan iddianamede, emniyet ve MİT'e genel nitelikli izleme yetkisi tanıyan mahkeme kararlarının "gizli" nitelikte olduğu iddia edildi.
TGC'nin Basın Özgürlüğü Ödülü'nü aldılar
Göktaş su suçlamayla ilgili, Her kim hakimi hedef almak istiyorsa zaten ismine google sitesinden ulaşabilir. Ayrıca, bir yargı haberinde, kararı alan hakimin ismini yazmak zaten haberin önemli bir unsurudur" dedi.
Haberciler, bu haberleriyle 24 Temmuz'daki Geleneksel Gazeteciler Günü'nde TGC Basın Özgürlüğü Ödülü'nü almıştı.(EÖ)