Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Jandarma Genel Komutanlığı'na mahkeme kararıyla verilen "genel izleme yetkisi"ni haber yaptıkları için haklarında dava açılan gazeteciler Gökçer Tahincioğlu ve Kemal Göktaş beraat ettiler.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün görülen karar duruşmasında, savcının görüşü doğrultusunda, Milliyet gazetesi muhabiri Tahincioğlu ve Vatan gazetesi muhabiri Göktaş'ı akladı.
16 Ekim 2008'de beri gazeteciler, "yasaklanan bilgileri temin" ve "terörle mücadelede görev yapan kamu görevlilerini hedef göstermek" iddialarıyla üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyorlardı.
Göktaş: Metin Göktepe Ödülü'nü kazandık
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üç güvenlik kuruluşlarına verdiği izleme yetkilerini kamuoyuna duyuran gazeteciler, 24 Temmuz 2008'de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülü'nü aldıktan sonra şimdi de, 10 Nisan'da verilecek olan Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'nü almaya hak kazandılar.
Beraat ettiklerini bianet'e açıklayan Göktaş, "Soruşturma açılması bile basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehditti. Beraat etmemiz elbette sevindirici ama Türkiye'deki iletişimin izlenmesi sürüyor" dedi.
Göktaş, haberleştirdikleri türden yerel mahkeme kararlarının bozulması için Adalet Bakanlığı'nın kanun yarına bozma yoluna ısrarla gitmediğini, bu yetkinin kullanılmadığı için dinlemenin sürdüğünü vurguladı.
Göktaş, oysaki Yargıtay'ın, "Türkiye'de herkesin potansiyel suçlu gibi görülerek haberleşmenin izlenemeyeceği"ne karar verdiğini anımsattı.
İki gazeteci altı ay yargılandı
Vatan gazetesinde 1 Haziran 2008'de çıkan "Türkiye'yi Sarsacak Belge" haberinde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 25 Ocak-25 Nisan 2007 döneminde, Türkiye'de Telekom hizmeti veren bütün şirketlerin telefon üzerinden gerçekleşen iletişimlerin dökümlerini elde etmek için hukuksal girişimde bulunduğunu, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan konuyla ilgili yapılan başvuruya onay verdiğini belirtiyordu.
Tahincioğlu da, Milliyet gazetesinin 2 Haziran 2008 tarihli sayısı için "İzleme İtirazı" başlıklı haberi kaleme almıştı.
"Telekulak"ı ortaya çıkarmak suç değil
İddianamede habercilerin, TCK'nın "yasaklanan bilgileri temin" başlıklı 334. maddesi ve iletişimin izlenmesi kararını alan hakimin ismi açıklandığı için de "Terörle mücadelede görev yapan kamu görevlilerini hedef göstermek"le ilgili Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 6/1 maddesi uyarınca üçer yıl hapis ve para cezasıyla cezalandırılmaları isteniyordu.
İddianamede, emniyet ve MİT'e genel nitelikli izleme yetkisi tanıyan mahkeme kararlarının "gizli" nitelikte olduğu iddia edilmişti. (EÖ)