Hrant Dink cinayetinin zanlısı O.S.'nin avukatı Levent Yıldırım'ın şikayetiyle Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, gazeteci Çakır'ın 5186 Sayılı Basın Kanunu'nun 19/1 maddesi iddiasıyla yargılanması için iddianame düzenledi.
"Dosyadaki gizlilik ihlal edildi"
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü ve "gizlilik kararı" alınan soruşturma kapsamındaki bilgileri ele geçirip yayımladığı gerekçesiyle Çakır, 25 Ocak 2007 tarihli sayısında yayımlanan söz konusu haberleri yapan muhabirlerin kimlik bilgilerini savcılığa bildirmemekle de Basın Kanunu'nun 11. maddesine aykırı davrandığı savunuluyor.
Hrant Dink soruşturması kapsamında yapılan yayınlarda çeşitli gazetelere de, tetikçi olarak yakalanan O.S.'nin açık kimliğine yer verdikleri gerekçesiyle yüz binlerce YTL'lik para cezası verilmişti.
"Yargıyı etkileme" başlıklı 19. maddesine göre, "Hazırlık soruşturmasının başlamasından takipsizlik kararı verilmesine veya kamu davasının açılmasına kadar geçen süre içerisinde, Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme işlemlerinin ve soruşturma ile ilgili diğer belgelerin içeriğini yayımlayan kimse, iki bin YTL'den 50 bin YTL'ye kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Bu ceza, bölgesel süreli yayınlarda 10 bin YTL'den, yaygın süreli yayınlarda 20 bin YTL'den az olamaz."
Trabzon'da Yahya Öztürk görevden alındı
Dink cinayeti soruşturma çerçevesinde en son, Trabzon Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Yahya Öztürk görevden alınmıştı. Öztürk, pasif olarak değerlendirilen Personel Şube Müdürlüğü'ne atanmıştı.
Kararın, Öztürk'le ilgili iddiaların ortaya çıkması üzerine alındığı ileri sürüldü. Ancak Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nden konuyla ilgili açıklama yapılmadı. Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal'in avukatı Fatih Çakır, Hayal'le cezaevinde görüştükten sonra "Vur emrini polis şefi verdi" iddialarını ortaya atmıştı. Yahya Öztürk de Çakır'ın iddialarının asılsız olduğunu söyleyerek Yasin Hayal'in avukatı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. (EÖ/TK)