Hrant Dink Atölye Çalışmaları'nın bugünkü programı organizasyon komitesinin açılış konuşmalarıyla başladı.
Komiteden, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Nedim Nomer, "Tütün Deposu'nda dün (22 Mayıs) başlayan ve 25 Mayıs Pazar akşamı bitecek atölyenin bugüne kadar konuşulanları tekrar etmeyi değil, konuşulmayanları konuşmayı amaçladığını" bianet'e söyledi.
"Tekrar değil yeni şeyler konuşacağız"
Sabancı Üniversitesi, Uluslararası Hrant Dink Vakfı ve Anadolu Kültür'ün birlikte gerçekleştirdiği ve 19 Ocak 2007'de öldürülen gazeteci Hrant Dink'in anısına düzenlenen atölyenin akademik bir çalışma olarak yola çıktığını, ancak daha sonra herkesin katılımına açıldığını anlatan Nomer şöyle konuştu:
"Bu çalışmayı kolay adlandırmamak gerekiyor. Zira yola çıkış noktası akademik bir çalışma olsa da daha sonra herkesin katılımına açarak ortak bir zemin yaratma kaygısı edindik. Sanatçıları, aktivistleri ve medya mensuplarını da katarak şekillendirdiğimiz programda amacımız tekrarlardan ziyade üstünde çok durulmayan konuları konuşarak farklı kesimlerdeki insanları ve fikirleri ortak bir alanda buluşturmak."
Nomer, "Bu nedenle atölyeyi tek bir isimle adlandırmaktan kaçındığını" sözlerine ekledi.
"Biz hâlâ Dink'in köprüsündeyiz"
Bugün saat 9.30'da başlayan programın açılışında konuşan Komite'den, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Ayşe Kadıoğlu konuşmasına Dink'in çok önemli bir insan olduğunu anlatarak başladı.
"Hayatını bir güvercin gibi sürdürdü, önemli bir misyonu vardı" diyen Kadıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türklerin, Kürtlerin, Türkiye'deki ve Ermenistan'daki Ermenilerin arasında bir köprü kurmak gibi bir misyon için yaşadı. Ve cenazesinde Dink'in kurduğu köprüde onbinlerce insan buluştu."
"Bugünkü manzaranın da gösterdiği gibi biz hala o köprüdeyiz" diye konuşan Kadıoğlu, "ne onu ne de bu köprüyü bırakmayacağız" dedi.
Başkent Üniversitesi'nden Işık Özel'in de konuştuğu açılışta söz alan Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Ayşe Gül Altınday da organizasyon hakkında bilgi verdi. etkinliğe emek verenleri tanıtan Altınay atölyeye katılmaya karar veren ve Tütün Deposu'na gelen herkese teşekkür etti.
Organizasyon Komitesi'nin konuşmalarının ardından Hrant Dink Atölye Çalışmaları'nın bugünkü programı Anılar ve Tanıklıklar isimli oturumla devam etti.
Yazar Karin Karakaşlı'nın başkanlığını yaptığı oturumda McGill Üniversitesinden Hourig Attarian, Kuban State Üniversitesi'nden Rev. Daniel, araştırmacı ve şair Arpine Konyalian Grenier, UMASS'den Arlene Voski Avakian ve Sabancı Üniversitesi'nden Hülya Adak katıldı.(BÇ)