20 Ocak 2007’de yapılan bukonuşmadan yaklaşık bir yıl sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirer’in“kin ve düşmanlığa tahrik” ve “Türkiye Cumhuriyetini alenen aşağılamak” iddialarıylacezalandırılmasını talep etti.
301 ve 216’dan yargılama 6Mart’ta başlayacak
Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanıngörülmesine 6 Mart’ta başlanacak. Kovuşturmaya konu olmadan önce ifadesinebaşvurulan yazar Demirer, “Osmanlı döneminde Ermenilere soykırım yapıldığınainandığını, devlet olarak kastettiğinin 'İttihat ve Terakki Geleneği' olduğunu,bu geleneğin Susurluk gibi vakalarda kendisini göstermeye devam ettiğini"söyledi.
Hrant Dink’in çok yakın arkadaşı olduğunu, konuşmasını ölümüüzerine yaptığını ifade eden Demirer, suçlamayı kabul etmedi.
Dink cinayetine tepkiye kovuşturma
Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş’ın kaleme aldığı 24 Aralık2007 tarihli iddianameye polis tutanakları, polisin yaptığı bant çözümleri veCD’ler dayanak oluşturdu. Belgede, Demirer’in Dink’in öldürülmesinin protestoedidiği toplantıda şu sözleri söylediği ileri sürülüyor:
“Çok kısa konuşacağım.(...) Gerçekleri haykırmamanıncinayete ortak olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hrant sadece Ermeni olduğu içindeğil bu ülkede soykırım olduğu gerçeğini ifade ettiği için katledildi.Türkiyeaydınları eğer 301 kere 301 suçu işlemezlerse Hrant’ın cinayetine ortak olmuşdemektirler. Tarihimizde bir soykırım vardır. Adı Ermeni Soykırımı’dır. Hrantbu gerçeği hepimize kannı canı pahasına anlattı. Suç işliyorum herkesi suçişlemeye çağırıyorum. Bu katil devlet karşısında suç işlemeyenler Hrank Dinkcinayetine ortak olanlardır. Dün Ermenileri katledenler bugün Kürtkardeşlerimize saldırmaktadırlar. Halkların kardeşliğini isteyenler bu tarihlehesaplaşmak zorundayız. Dün Ermeni kardeşlerimizin başına gelenin bugün Kürtkardeşlerimizin başına gelmemesi için suç işlemeliyiz. Hepinizi suç işlemeyeçağırıyorum. Evet bu ülkede Ermeni soykırımı olmuştur.”
Yeni AİHM yargıcı Karakaş: 301 problemli, değişmeli
Türkiye’den Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yargıçolarak seçilen Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku AnaBilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş, verdiği ilk demecinde,301. maddenin ifade özgürlüğü önünde engel oluşturduğunu belirterek, maddededeğişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
Açılan davaların çokluğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karakaş, "uygulamasındasorun taşıyan bir madde olduğu konuştu. (EÖ/TK)