Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davada ara karar çıktı.
Mahkeme bir sonraki duruşmada dönemin Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, Trabzon İStihbarat Şube Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın sorgusunun yapılmasına karar verdi.
2007’de Hrant Dink cinayeti öncesinde Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Dinç, davanın yeniden görülmeye başlanmasından bu yana “terörle mücadele gündemini” bahane ederek duruşmalara katılmıyordu.
35 sanıklı davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklardan, Ramazan Akyürek, tutuksuz sanılar Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Mehmet Ayhan, Ercan Demir, Onur Karakaya, Faruk Sarı katıldı.
Duruşmaya, Mehmet Uçar, Ogün Samast, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı.
Erhan Tuncel ile tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer duruşmaya katılmadı.
Hamdi Egbatan savunma yaptı
TIKLAYIN - DİNK SANIĞI POLİS UÇAR'IN SAVUNMASI "HATIRLAMIYORUM"
Duruşmada ilk olarak dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde polis olan Mehmet Uçar'ın sorgusu yapıldı. Uçar'ın ardından, o dönem komiser olan Hamdi Egbatan dinlendi.
Egbatan, gönderdiği savunmasında Dink cinayeti öncesi ve sonrasında İstihbarat C5 büroda çalışmadığını aktararak, "Büro yasal bir büroydu. Yönetmelikle kuruldu. Suçlamaları reddediyorum" dedi.
Duruşmada tutuklu sanık Akyürek'in avukatı tahliye talebinde bulundu.
Taleplerin ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya'nın vareste tutulmasına, bir sonraki duruşmada Engin Dinç, Hasan Durmuşoğlu, Ahmet İlhan Güler ve Faruk Sarı'nın sorgusunu yapılmasına karar verdi.
Davaya 10-11-13-14 Ekim'de devam edilecek.
Engin Dinç kimdir?Hala İstihbarat Daire Başkanı. 26 Ağustos 2004 tarihinden 19 Eylül 2006 tarihine kadar Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptı. TAYAD’lılara linç girişimi, McDonald’s bombalanması ve Rahip Santoro’nun öldürülmesi, Dinç’in görev yaptığı dönemde gerçekleşti. McDonald’s bombalanmasının faillerinden biri olan Erhan Tuncel’in, soruşturmanın dışında tutularak muhbir yapılması da yine Dinç’in döneminde gerçekleşti. Dink Ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu, İstanbul Savcılığı’na 10 Ağustos 2015’te verdiği dilekçede, Engin Dinç’in, Yasin Hayal ve örgütünün Dink’e dönük saldırı hazırlığında olduğuna dair 15 Şubat 2006’dan itibaren bilgi sahibi olmasına rağmen konuyu Trabzon Valisi, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Trabzon İl Jandarma Komutanı ve MİT’e yazılı şekilde iletmediği ve Hrant Dink’e yönelik saldırı hazırlığında olan örgüte operasyon yapmadığı suçlamasını yöneltmiş, Ceza Kanunu 83. maddesi uyarınca iddianame düzenlenmesini istemişti. Kaynak: Agos |
Ne olmuştu?
Dink cinayetinde aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul Emniyeti eski Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanları Ramazan Akyürek, Sabri Uzun, Ahmet İlhan Güler, Trabzon Emniyeti Eski Müdürü Reşat Altay’ın bulunduğu sanıkların yargılanmalarına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dört gün devam edilecek.
Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada Dink’in öldürüldüğü saatlerde olay yerinde jandarma görevlilerinin olduğu tespit edilmişti. Ancak savcı Gökalp Kökçü, jandarmayı kamu görevlileri ile ilgili hazırladığı iddianameye dahil etmemişti.
TIKLAYIN - DİNK ÖLDÜRÜLDÜĞÜNDE JANDARMA CİNAYET MAHALLİNDE MİYDİ?
Bundan kısa süre sonra, 11 Ocak 2016'da Kökçü soruşturmadan alındı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kökçü, 26 Temmuz 2016'da yeniden soruşturmanın başına getirildi.
27 Temmuz'da İstanbul ve Trabzon’da dört jandarma ve bir yayınevi sahibi tutuklanmıştı. 31 Temmuz'da aralarında askerlerin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.
3 Ağustos'ta ise Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Aynı gün jandarma görevlilerinden Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç tutuklandı.
7 Ağustos'ta da dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz tutuklandı.
9 Ağustos'ta eski astsubay Emre Cingöz, Hrant Dink cinayetinin olduğu gün olay yerinde olduğu gerekçesiyle, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, "Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ / PDY) üyeliği ve kasten öldürmeye iştirak" suçundan tutuklandı. Aynı gün Şüpheli jandarma astsubaylar Mustafa Küçük, Mikdat Özbek, eski uzman çavuşlar Rahmi Özer ile Musa Yıldırım ise aynı suçlardan, adli kontrol uygulanarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
16 Ağustos’ta Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, jandarma istihbarat görevlisi Astsubay Veysel Şahin, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Astsubay Ecevit Emir ve Uzman Jandarma Adem Sarıgöl tutuklandı.
Hrant Dink cinayeti davasında “örgüt olmadığı”nı söyleyen ve iki kişi dışındaki sanıkları tahliye eden mahkemenin başkanlığını yapan hakim Rüstem Eryılmaz 20 Ağustos’ta tutuklandı.
25 Ağustos’ta gazeteci Ercan Gün ile Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Metin Yıldız tutuklandı. (EA/ÇT)