Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetindeki sorumlulukları nedeniyle, aralarında dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da bulunduğu 30 kamu görevlisi, "görevi ihmalden" değil, "yardım ve yataklıktan" soruşturulacak.
Avukat Fethiye Çetin, bianet'e yaptığı açıklamada, "Bu karar, lehte de olabilir, kaygı verici de olabilir" dedi. Çetin, yürütülen soruşturmanın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararının ardından yaptıkları başvuru üzerine açılmış olduğunu söyledi.
"AİHM, 'Kamu görevlileriyle ilgili yürütülen soruşturma etkili bir soruşturma değildir, neden cinayeti önlemedikleri ortaya çıkarılmamıştır ve bu kişilerden hiçbiri yargılanmamıştır' demişti. Biz de bunun üzerine savcılığa başvurarak, AİHM kararlarının yerine getirilmesini, bitmiş soruşturmaların yeniden açılmasını istemiştik. Ayrıca, savcılığa bu kişilerin eylemlerinin genellikle cinayet davasındaki suçla irtibatlı olduğunu belirterek, soruşturmayı doğrudan savcıların yürütmesini talep etmiştik. Bunun üzerine harekete geçen savcı bazı tanıkları da dinledikten sonra, soruşturmayı 'yardım ve yataklıktan' yürüteceğini açıklamış. Savcının ne tür bir gerekçeyle bu kararı verdiğini bilmeden açıklama yapmamız doğru olmaz. Karar, lehte de olabilir, kaygı verici de olabilir" dedi.
AİHM 14 Aralık 2010 tarihli kararında, "Dink'in yaşam hakkının ihlal edilmesi ve cinayet önleminin alınmaması nedeniyle kamu görevlilerinin açık sorumlulukları bulunduğunu" ifade etmişti. Karar, Türkiye'nin itirazda bulunmamasıyla kesinleşmişti.
"Görevi ihmale" takipsizlik
Savcı Mustafa Çavuşoğlu'ndan alınarak özel yetkili savcı Muammer Akkaş'a devredilen ve Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlilerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, suçlamaların bir kısmıyla ilgili takipsizlik kararı verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce, Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen, aralarında Güler ve Cerrah'ın da bulunduğu 30 kamu görevlisine ilişkin, "görev ihmali" suçundan soruşturma açılabilmesi için İstanbul Valiliğinden izin istendiği ancak Valiliğin soruşturma izni vermediği belirtildi. Bunun üzerine, savcılığın İstanbul Bölge İdare Mahkemesine başvuruda bulunarak, İstanbul Valiliğine itiraz ettiği açıklandı.
Başvuruyu değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, "yetersiz delil nedeniyle 30 kamu görevlisinin 'görevi ihmal' suçundan soruşturulamayacağı" kararını 27 Haziran 2008'de onadı.
Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin, Bölge İdare Mahkemesinin bu kararının ardından ''görevi ihmal'' suçlamasına ilişkin soruşturmada takipsizlik kararı verdiği, kamu görevlileri için soruşturmanın sadece "Dink cinayetinde yardım ve yataklık" ile "iştirak" suçlamaları yönünden yürütülmeye devam etmeye karar verdiği ifade edildi. (AS)