Yasin Hayal'in gazeteci Hrant Dink'i öldürmek için plan yaptığı, bunun için de İstanbul'a geleceği yönündeki ihbarları ciddiye almamakla suçlanan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler dahil sekiz görevliyle ilgili yargılama yolu kapatıldı.
İçişleri Bakanlığı müfettişlerince yaklaşık bir buçuk yıldır sürdürdükleri ön inceleme süreci sonunda İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin 27 Haziran'da aldığı bir paragraflık gerekçesiz karar, İstanbul Emniyeti'yle ilgili soruşturma yürütülemeyeceğini öngörüyor.
İdari süreç kapandı; savcılık soruşturması sürüyor
Ön inceleme sonucunda müfettişlerin ulaştığı birçok bilgiye ve bilirkişilerin görevlilerin sorumlu olduklarına dair yaptıkları birçok tespite rağmen, Bölge İdare Mahkemesi, görevlilerin hiçbiri hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verdi.
Müdahil avukatlar, Celalettin Cerrah ve diğer görevliler hakkında 17 Ocak 2008 tarihinde de "ölüme sebebiyet veren ihmal"den yargılanmaları için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.
İstanbul Savcılığı'nın dosyayı Fatih Savcılığı'na göndermesi üzerine bu savcılık 4 Nisan'da Dink Ailesi'nin ifadesini aldı. Bunun ardından herhangi bir gelişme yaşanmadı.
Dink Ailesi itiraz etti; Cerrah'a dokunulamadı
Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından, İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği mülkiye müfettişlerince bir ön inceleme yapılmış ve İstanbul Valiliği bu inceleme üzerine Ahmet İlhan Güler hakkında soruşturma izni verilmesine karar vermişti.
Kendisi hakkında soruşturma izni verilmesine itiraz eden Güler'in itirazını yapmasının ardından, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, incelemedeki eksiklerin giderilmesi ve bilirkişi raporu alınması gerektiği gerekçesiyle kararı bozmuştu.
Bu karar üzerine ikinci bir ön inceleme yapılmış ve yine Ahmet İlhan Güler hakkında soruşturma izni verilmesi kararı çıkmıştı. İtiraz üzerine ön inceleme süreci yeniden başlatıldı ve yeni bir bilirkişi raporu düzenlendi.
Müfettişler bu son (üçüncü) incelemede Güler, Bülent Köksal, İstihbarat Şubesi büro amiri İbrahim Pala, kısım amiri Şevki Eldivan, masa amiri Volkan Akbulak ve polis memurları Bahadır Tekin ve Özcan Özkan hakkında 'soruşturma izni verilmesi' gerektiği" sonuç ve kanaatine varmışlardı. İstanbul Valiliği de bu kanaat doğrultusunda Celalettin Cerrah ve Bülent Köksal hariç adı geçen diğer görevliler hakkında soruşturma izni verdi.
Ancak hakkında ön inceleme yapılanların ve Dink Ailesi'nin itirazı üzerine dosya yeniden Bölge İdare Mahkemesi'ne taşındı. Dink Ailesi'nin Cerrah ve Köksal hakkında soruşturma izni verilmemesi yönündeki itirazı reddedildi.
Sonunda Bölge İdare Mahkemesi 27 Haziran'da verdiği kararla, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurlarının bu cinayet sürecinde hiçbir kusurlarının olmadığına ve soruşturma izni verilmesine yer olmadığına karar verdi. (EÖ/EZÖ)