İçişleri Bakanı Efkan Ala, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın Hrant Dink cinayeti davasının sanığı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'i neden görevden almadığı sorusuna cevap verdi.
Ala: İhmal görseydik görevden alırdık
Olay, Dink davası sanıklarından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun toplantısına katılması nedeniyle yaşandı.
Paylan, Hrant Dink cinayeti davasının sanığı Dinç'in neden hala görevden alınmadığını İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sordu.
Ala, Dinç’in cinayetten önce istihbarat şube müdürlüğü görevinden ayrıldığını belirten Ala, "Doğru, sanık. Orada maddi hata olduğu söyleniyor. Şu ana kadar yaptığımız değerlendirmede, meselenin ihmal edilen tarafını görseydik orda olmazdı” dedi.
Ala, yeniden değerlendireceklerini söyledi.
Paylan: Cinayeti haber vermemekten sanık
Konuyla ilgili bianet’e konuşan Paylan, Dinç’in cinayeti amirlerine haber vermediği için sanık olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Dinç’in hem astları hem de üstleri tutuklu. Ancak sanki Engin Dinç birileri tarafından korunuyor. Dinç, bugün İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapıyor. Bu kabul edilemez. Dinç aklanana kadar görevden alınmalı.”
Engin Dinç’in Hrant Dink cinayetindeki yeri
Engin Dinç, 2007’de Hrant Dink cinayeti öncesinde Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapıyordu.
Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin sorumluluğu ile ilgili açılan davanın iddianamesinde Dinç, cinayetin olacağına ilişkin istihbaratı üstlerine ve İstanbul İl Emniyetine vermemekle suçlanıyor. İddianamede Dinç ile ilgili şu iddialar yer alıyor:
Madde 83: Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi
“İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç, 26 Ağustos 2004’ten 19 Eylül 2007’ye kadar Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptı. TAYAD'lılara linç girişimi, McDonald's bombalanması ve Rahip Santoro'nun öldürülmesi Dinç’in görev yaptığı dönemde gerçekleşti. McDonald's bombalanmasının faillerinden biri olan Erhan Tuncel'in, soruşturmanın dışında tutularak muhbir yapılması da yine Dinç'in döneminde gerçekleşti.
Dink ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu, İstanbul Savcılığı’na 10 Ağustos 2015'te verdiği dilekçesinde, Engin Dinç’in, Yasin Hayal ve örgütünün Dink'e dönük saldırı hazırlığında olduğuna dair 15 Şubat 2006'dan itibaren bilgi sahibi olmasına rağmen konuyu Trabzon Valisi, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Trabzon İl Jandarma Komutanı ve MİT'e yazılı şekilde iletmediği ve Hrant Dink'e yönelik saldırı hazırlığında olan örgüte operasyon yapmadığı suçlamasını yöneltmiş, Ceza Kanunu 83. maddesi uyarınca iddianame düzenlenmesini istemişti.
Dinç ve Cerrah’ın çelişen ifadeleri
Dinç, soruşturma kapsamında verdiği ifadesinde, İstanbul Emniyeti’ne bilgi vermediği iddialarını reddetmiş, Dink suikastine dair raporu 2006’da İstanbul ve Ankara’ya ilettiklerini söylemişti.
Oysa dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla verdiği ifadesinde cinayet sonrasında düzenlenen toplantıyla ilgili hala tutuklu bulunan, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’e elinde suikast planıyla ilgili bilgi ve belge bulunup bulunmadığını sorduğunu, Akyürek’in kendisine “Yok” dediğini aktarmıştı.
“Astları ve üstleri tutuklu”
Soruşturma kapsamında eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görevli şube müdür yardımcısı Ercan Demir, komiser Özkan Mumcu ve polis memuru Muhittin Zenit tutuklanmıştı.
Dinç 2013’te terfi ettirildi
Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü yaptığı dönemde Hrant Dink cinayeti sanıklarından Erhan Tuncel’i yardımcı istihbarat elemanı yapan Engin Dinç ise 2013 yılında terfi ettirilmişti. Dinç hala Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı. (EA)