Hrant Dink cinayeti davasının dört içerisinde gerçekleştirilebilen 16. duruşması uluslararası siyasi ve hukukçu gözlemcilerinin de ilgisi altında başladı. Ancak yargılamanın bugünkü kısmı bir saat kadar sürdü.
Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, gazeteciler Nedim Şener'in "Kırmızı Cuma, Dink'in Kalemini Kim Kırdı?" ve Adem Yavuz Arslan'a ait "Bir Ermeni Var: Hrant Dink Operasyonu'nun Şifreleri" başlıklı kitaplarda yer verilen yeni bilgi, belge ve iddiaların araştırılmasını talep etti.
Avukat Arzu Becerik de mahkemeden Türkiye'nin etkin yargılama yapmadığı için mahkumiyetiyle sonuçlanan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının tüm kapsamıyla uygulanması talep etti.
Avukat Bahri Belen, AİHM kararının kesinleşmiş nüshasının tam mentnini Türkçesinin mahkemeye sundu. "Kararın uygulamaması yeni bir hukuk ihlali olur" dedi.
Sanıklardan Erhan Tuncel'in avukatı, müvekkilinin ağırlaştırılmış müebbet mahkumların bulunduğu bölümde hücrede tek başına tutulduğunu söyledi. Tutuksuz yargılanmasını, olmazsa da tutukluluk şartlarının iyileştirilmesini talep etti. Diğer sanık Yasin Hayal'se "Bir talebim yok" dedi.
Mersin Barosu başkanı Halil Ülkü Öner ve Diyarbakır Barosu başkanı Mehmet Emin Aktar davaya müdahil avukat oldu.
Duruşmayı izleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan haklarından sorumlu Başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bianet'e, hükümetin tetikçilerin yakalandığını açıklayarak cinayetin faili meçhul olmadığını iddia ettiğini, asıl meselenin tetikçilerin değil arkasındaki güçler olduğunu belirtti.
"AİHM kararının yerine getirilmesindeki sessizlik ve dirençse Hükümet tarafından bu derin ilişkilerin ortaya çıkarılmak istenmediğini ortaya koyuyor. AİHM kararının yerine getirilmesi konusunda mahkemenin tutum alacağını beklemiyorum ama alırsa mahcup olmak isterim."
Avrupa Parlamentosu (AP) -TBMM Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Helene Flautre, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Danışmanı Ali Yurttagül, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşar Yardımcısı Elena Sachez, Berlin Eyalet Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Kadriye Karcı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Danışmanı Sema Kılıçer, Türkiye Barolar Birliği'nden gözlemciler, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel, İstanbul Barosu yönetim kurulu üyesi Başar Yaltı'nın da izleyiciler arasında yer alacağı açıklandı.
Paris Barosu'ndan Marie-Alix Canu-Bernard, Elise Erfi ve Paris Barosu Ermeni Avukat ve Hukukcular Dernegi (AFAJA) Eşbaskanı Alexandre Aslanian, Temmuz 2009'da da yargılamayı izleyen Brüksel Barosu eski başkanı Yves Oschinsky de duruşma için İstanbul'a geldiler.
Duruşma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 14 Eylül'de verdiği mahkumiyet kararının, hükümetin itiraz etmemeyi tercih etmesi üzerine 14 Aralık 2010'da kesinleşmesinden sonra görülecek olan ilk duruşma olması bakımından önem taşıyor.
Mahkeme heyeti başkanı artık Canak değil
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Erkan Canak, başka soruşturmalarda adı geçtiği için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla görevinden alınıp Sakarya'ya düz hakim olarak atanmıştı. Canak bunun üzerine emekliliğini istedi. Mahkemeye, daha önce de heyette yer alan Hakim Rüstem Eryılmaz oldu.
Samast'ın davası 28 Şubat'ta
25 Ekim 2010'da verilen bir kararla dosyası İstanbul Sultanahmet Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için savcılığa gönderilen tetikçi zanlısı Ogün Samast, 28 Şubat'ta yargılanmaya başlayacak. (EÖ)