Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında "cinayette ihmalleri bulunduğu" gerekçesiyle yapılan şikayet dosyasını Sultanahmet’teki İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi.
Dink avukatları: Tüm sorumlular İstanbul’da yargılanmalı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayet öncesi görevlerini ihmal ettikleri ve kötüye kullandıkları, cinayet sonrası suç delillerini gizledikleri ve değiştirdikleri gerekçesiyle Trabzon’dan Albay Ali Öz ve bazı rütbeliler hakkında yapılan şikayette görevsizlik kararı vererek dosyayı Trabzon Savcılığı’na gönderdi.
Dink Ailesi avukatları, Öz dışında İstihbarat Şube Müdürü Jandarma Yüzbaşı Metin Yıldız, Merkez Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Üsteğmen Murat Akçe, Merkez Jandarma Karakol Komutanı ve Jandarma Başçavuş Cevat Eser ve diğerjandarma görevlileri Veysel Şahin ve Okan Şimşek'in de İstanbul’da görülen ana davadan yargılanmasını istemişti.
Avukatlar, Hrant Dink’in birinci ölüm yıldönümünde yaptıkları girişimle, cinayetten sorumlu tetikçi, iştirakçı ve azmettiricilerle devlet içindeki tüm sorumluların İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana davadan yargılanmasını sağlamak istiyordu.
Trabzon: Sanıklar dinlenecek, karar verilecek
Ancak cinayetin ardından yürütülen soruşturmalar, cinayete katılan grubun Trabzon’a bağlı Pelitli Beldesi’yle sınırlı olduğu ve bu kişileri devlet içinde azmettirenlerin bulunmadığı yönünde gelişti.
Nitekim Trabzon’da, yalnızca jandarma astsubay Okan Şimşek ve jandarma uzman çavuş Veysel Şahin, “Cinayet planlarını bildikleri halde harekete geçmedikleri” gerekçesiyle yargılanıyorlar.
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde tanık olarak dinlenen, sanık Yasin Hayalk'in eniştesi ve jandarma muhbiri Coşkun İğci, 22 Ocak günkü duruşmada, “Cinayetten üç dört ay önce kendilerine (sanıklara), Yasin Hayal’in Dink’i öldüreceği yönünde bilgiler verdim. Bana olayı takip edeceklerini söylediler” dedi.
Cinayetten bir yıl sonra mahkeme, iki sanığın ifadelerini dinledikten sonra görevsizlik kararıyla dosya İstanbul’daki Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderip göndermeyeceğine karar verecek. Davaya 20 Mart’ta devam edilecek.
Samsun: Dosya birleşimi kararı sonraya kaldı
Samsun’daysa, Dink'in katil zanlısı O.S'nin, Samsun Terörle Mücadele Şubesi'nin çay ocağında jandarma ve polislerle birlikte çektirdiği bayraklı görüntülerle ilgili dava görülüyor.
Terörle Mücadele (TEM) şube müdür vekili Metin Balta'yla komiser İbrahim Fırat'ın sanık olarak yargılandığı Samsun 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davada, dosyanın cinayet davasıyla birleştirilip birleştirilmemesine karar verilecek.
Cinayet davası 11 Şubat’ta sürecek
Dink cinayet davasının üçüncü duruşması, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Şubat'ta gerçekleşecek. Son olarak Coşkun İğci’nin de dahil edilmesiyle sanık sayısı 19’a çıktı. 2 Temmuz 2007’de, daha yargılamanın ilk duruşmasında dört sanığın tahliye edilmesiyle tutuklu sanık sayısı 8’e düştü.
Davada O.S., Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Tuncay Uzundal ve Mustafa Öztürk tutuklu olarak yargılanıyor. (EÖ/TK)