Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili Yargıtay 9. Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, ailenin avukatlarının duruşmaya katılma talebi reddedildi.
Dink Ailesi’nin avukatları, dün yapılan duruşmada verilen bu kararın hukuka, Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu açıkladı:
“Adil yargılama hakkını düzenleyen anayasal hükümler ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6. maddesi dikkate alındığında müdahil tarafın duruşmada kendisini temsil etme hakkı elinden alınmıştır.”
Yargıtay’daki bir sonraki duruşma 15 Mayıs’ta görülecek.
“Mahkeme kararı değişecek”
Dink Ailesi Avukatları Fethiye Çetin, Hakan Bakırcıoğlu ve Cem Halavurt, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne verdikleri talep dilekçesinde, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararla ilgili Yargıtay Başsavcılığının mütalaasında önemli tespitler bulunduğunu ifade etti.
Bu hususlar dikkate alındığında, mahkeme kararının tamamen değişeceği ve sanıkların hukuki durumunun farklılaşacağı belirtildi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Tuncay Uzundal, Salih Hacısalihoğlu, Mustafa Öztürk, Osman Alpay, İrfan Özkan, Veysel Toprak, Şenol Akduman, Numan Şişman, Alper Esirgemez, Erbil Susaman, Yaşar Cihan, Halis Egemen ve Osman Hayal yargılanıyor.
“Eksik araştırmayla karar verildi”
Dink Ailesinin avukatları, şu gerekçelerle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hükmünün bozulmasını talep etti:
“Sanıklardan Osman Hayal, Yavuz, Öztürk ve Uzundal’ın kasten öldürme eylemine katılıp katılmadıklarının ve diğer sanıklarla örgütsel bağlarının tespiti bakımından, cinayet mahallinde yapılan görüşmelere ilişkin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kayıtları hakkında bilirkişi raporu alınmadan, eksik araştırmayla hüküm kuruldu.”
“Olaya ilişkin Akbank Osmanbey Şubesine ait kamera kayıtlarının bulunduğu iddia edilen harddisk, DVD ve CD’ler yeniden incelenerek, görüntülerin temin edilmesi durumunda bu dijital aletlerde var olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili olarak, cinayet mahallinde kimin bulunduğuna ilişkin uzman bilirkişi heyetinden rapor alınarak görüntülerdeki şahsın suçlanan sanıklardan olup olmadığının tespiti yapılmadı.”
“Anayasal düzene karşı suç”
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının mütalaasındaki “Hrant Dink’in ideolojik amaç güdülerek, planlı, organize şekilde ve örgüt faaliyeti kapsamında öldürüldüğü” tespitine katıldıklarını belirten avukatlar, şu iddiaya ise karşı çıktı:
“Savcılık sanıkların TCK’nın 302/1. maddesindeki kasıtla hareket ettiğini savundu. Ancak biz, sanıkların eylemlerinin, ‘Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar’ başlığındaki TCK 309. maddede düzenlenen ‘Anayasa’yı ihlal’ suçu kapsamında değerlendirilmesini talep ediyoruz.” (AS)