Uzun süre basın davalarıyla hedef haline getirildikten sonra 19 Ocak 2007'de öldürülen gazeteci Hrant Dink'in ailesi, avukatları aracılığıyla, cinayet planları karşısından harekete geçmeyerek cinayetin işlenmesine imkan verdikleri gerekçesiyle Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin yargılanmasını bir kez daha talep etti.
Ailenin beş üyesi adına 10 avukat, Şişli Asliye Ceza Mahkemesi aracılığıyla Rize Ağır Ceza Mahkemesi'nden Trabzon Emniyet yetkilileri hakkında 29 Haziran 2010'da verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kaldırılmasını istediler.
Avukatlar Bahri Bayram Belen, Ergin Cinmen, Fethiye Çetin, İnci İşbulur, Ayşenur Demirkale, Arzu Becerik, İ. Cem Halavurt, Güray Dağ, Sebu Aslangil ve Hakan Bakırcıoğlu'nun 6 Mayıs'ta ilettiği dilekçede, söz konusu emniyet görevlileri için, "Dink cinayetine Ceza Yasası'nın 83. maddesinde tanımlandığı şekliyle eylemsiz kalarak iştirak etmiş ve cinayetten sonra da delilleri değiştirmiş, gizlemiş ve yok etmişlerdir" dendi.
Eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ve Emniyet Başmüfettişi Levent Yarımel'in beyanlarının Trabzon polis görevlileriyle bugüne kadar ileri sürdükleri iddiaları doğrular nitelikte olduğunu belirten avukatlar, Arslan, Yarımel ve Altay'ın İstanbul, Ankara ve Fatih C.Başsavcılığına verdikleri ifadelerde ortaya çıkan "yeni olgular" dikkate alınarak Trabzon polis görevlileri hakkında dava yolunun açılmasını istediler.
"Bilgilendirilseydim her türlü tedbiri alırdım"
Altay'ın 28 Mart'ta İstanbul Fatih Başsavcılığı aracılığıyla verdiği ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşan ifadesinde Dink'e yönelik saldırı planlarından haberdar edilmediğini savunuyor:
"Dink'e yönelik cinayet hazırlıklarından hiçbir şekilde haberim olmamıştır. Bu cinayet bölgesinde, bu hazırlıklar konusunda bilgilendirilmiş olsaydım her türlü tedbiri alırdım. Fiziki ve teknik takip kararları alıp uygulamaya koyardım. Diğer illerle ve Ankara Daire Başkanlığı ile irtibat kurardım. Yoğun çalışmalar yapar, her halükarda eylemin önüne geçilmesine yarayacak her türlü tedbiri aldırırdım. Bu anlamda icap etmesi halinde Yasin Hayal ve üye olduğu belirtilen örgüte yönelik operasyonu yapardım."
Avuklatlar, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığınca hazırlanan rapordaki tespitler, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararı, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin TBMM Alt Komisyonundaki ve İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki beyanların da göz önünde bulunmasını istediler.
Dilekçede, Trabzon Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü sıfatıyla görev yapan Faruk Sarı ve Engin Dinç, Trabzon Emniyet Müdürlüğü yapmış Ramazan Akyürek ve Reşat Altay ile Yardımcı istihbarat elemanı olmuş Erhan Tuncel'den dönemler halinde sorumlu olan ve görüşmeler yürüten Muhittin Zenit, Özkan Mumcu, Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya ile daireler amiri komiser Ercan Demir ve Trabzon Terörle Mücadele Şube Müdürü Yahya Öztürk ve diğer sorumlular hakkında dava açılması talep edildi. (EÖ)