Dört yıl önce öldürülen gazeteci Hrant Dink'in ailesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e gönderdikleri mektuplarla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM)14 Aralık 2010 tarihinde kesinleşen Hrant Dink kararının icrasını talep etti.
"İhlalleri önlemek için zihniyet değiştirilmeli"
Aile, AİHM'nin Dink davası ile ilgili Türkiye'ye verdiği ihlal kararının devlet organlarına ve yargı makamlarına yüklediği görevlerin yerine getirilmesi ve ihlalin tekrarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.
Mektupta, sadece ihlalin gereğini yapmak değil ihlalleri doğuran yapıyı ve zihniyeti değiştirerek ihlallerin tekrarını önlemek, ihlalleri tamamen ortadan kaldırmak gerektiği ifade edildi.
Rahil Dink, Delal Dink, Arat Dink, Sera Dink, Hasrof Dink vekili avukat Fethiye Çetin'in adına yazılan 28.01.2011 tarihli mektupta, Dink suikastının soruşturulması ve devlet organlarınca gerçekleştirilen görev ihlallerinin tekrarlanmasının önlenmesi için yargılama sistemi, yargı anlayışı ve yargı pratikleri ile yüzleşilmesi gerektiği belirtildi.
"Soruşturmanın Yapılacağı Yasal Araçlar Araştırılmalı"
Mektupta, Hrant Dink'in öldürüleceği bilgisine sahip oldukları halde önlem almayarak yasaların kendilerine yüklediği görevi yerine getirmeyen, ayrıca delilleri yok eden, gizleyen, değiştiren ve katil zanlısına kahraman muamelesi yapan tüm sorumluların sanıklarla ilişkilerinin savcılar tarafından araştırılması talep edildi.
Dink ailesi, Trabzon Savcılığınca yürütülen ve cezasızlıkla sonuçlanan tüm soruşturmaların yeniden yargılama konusu yapılmasını, ancak etkili bir soruşturma yolu olmadığı AİHM kararıyla saptanmış olan 4483 Sayılı Yasa kapsamında değil doğrudan Hrant Dink cinayetini soruşturan savcılarca yürütülmesini talep etti.
Mektupta ayrıca kamu görevlilerinin Dink cinayetini önlemedeki eylemsizlikleri ve cinayet delillerini gizlemekteki eylemliliklerinin değerlendirilmesi için yasal araçlar olan TCK 314, 39, 220, 204, 83 ile CMK 8/2 madde hükümlerinin araştırılması talep edildi.
Etkin ve derinlemesine soruşturma
Cinayetin ardındakilerin saptanması için etkin ve derinlemesine soruşturmalar talep eden Dink ailesi cinayetin işlenmesinde ırkçı bir etki olup olmadığının da araştırılmasını istedi.
"Cinayetin ırkçı bir saikle işlenip işlenmediğini bulmak ve etnik kökene dayalı önyargıların olayda rol oynayıp oynamadığını tespit etmek için cinayeti; öncesindeki süreci ve sonrasını da kapsayacak şekilde tek merkezden bu bakış açısıyla ele alacak şekilde soruşturacak savcılar görevlendirilmelidir."
Aile ayrıca AİHM'nin Hrant Dink'in ifade özgürlüğünün ihlali konusunda Türkiye yargısına hakim olan görüşe dikkat çekmesine vurgu yaptı. İfade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılması ve ifade özgürlüğünün bireylerden gelecek saldırılara karşı da korunması için pozitif tedbirler alınması gerektiği vurgulandı.(EG/EÖ)