Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi görüşünde olduklarını, kurumun tek bir mezhep için hizmet gösterdiğini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Yaşar Nuri Öztürk ve Grup Başkan vekili Mustafa Özyürek, Demokratik Halk Partisi (DEHAP) İstanbul İl örgütü Başkan Yardımcısı Medeni Kırıcı, Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Özlem Türkmen ve Alevi-Bektaşi Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri de olan Kazım Genç, Diyanet İşleri Başkanlığı için açılacak kadro ve bu kurumun işlevi konusundaki görüşlerini bianet'e açıkladı.
"Devleti küçültüp, Diyanet'i büyütüyorlar"
İlahiyat profesörü de olan Öztürk, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imam ve müezzin maaşı dağıtmasının İslamiyet'e aykırı olduğunu belirterek, bu kurumun yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.
Özyürek ise "Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ortaya çıkan Diyanet'e 15 bin kişilik kadro atanması görüşü, öğretmen, doktor ve savcılara kadro tahsis etmek yerine, imam ve hatip kadrosu yaratması, AKP'nin din referanslı devlet anlayışını açığa çıkarması anlamına geliyor" dedi.
Özyürek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tüm mezhep ve inançlara eşit mesafede durarak, hizmet etmesi gerektiğini belirterek, Diyanet'e ayrılan bütçenin ve kadronun da azaltılması gerektiğini, AKP'nin devleti küçülteceğiz söylemi ile çelişkili bir tutum izlediğini vurguladı.
DEHAP'tan Kırıcı, "Parti programımızda, tüm vatandaşların, inançları ile ilgili finansmanları kendilerinin sağlamasını" savunduklarını belirtti:
"İşsizliğin, ekonomik sıkıntının ve öğretmen açığının olduğu Türkiye'de Diyanet'e kadro aktarılmasını 'maksatlı' buluyoruz."
Diyanet'in lağvedilmesi talebi parti kapatma nedeni
EMEP'ten Tüzel, Siyasi Partiler Kanunu'na göre Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi yönünde bir talebin parti kapatma nedeni sayılmasının eleştirerek, her yurttaşın inançlarına yönelik ihtiyaçlarını kendisinin karşılaması gerektiğini vurguladı:
"AKP üretime, eğitime, sağlığa, aktarması gereken kaynağı, Diyanet'e kadro açarak burada kullanmak istiyor. AKP'nin bu girişimi kadrolaşma amacı taşıyor."
ÖDP'den Türkmen ise, yazılı bir basın açıklaması yaparak, "AKP 30 bin kamu çalışanını işten çıkarmaya çalışırken Diyanet İşlerine kadro yaratıyor. Milyonlarca işçiye camiye hoca olma önerisi getiriyor" dedi.
Türkmen, devletin yurttaşların vergileri ile din işlerini örgütlememesi gerektiğini, laikliğin devletin tüm inançlara eşit mesafede durması anlamına geldiğini belirtti. Kamu kaynaklarının iş, aş, sağlık ve eğitim alanında kullanılması gerektiğini vurguladı.
Diyanet, Anayasa'ya aykırı çalışıyor
Pir Sultan Abdal Derneği'nden Genç, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tüm yurttaşlardan alınan vergilerle çalışmasına karşın, başta Alevilere yönelik hiçbir hizmette bulunmadığını hatırlattı.
* Diyanet'in sadece tek bir mezhebe yönelik çalışma yapması başta Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Diyanet'in devlete bağlı bir kurum olması da Anayasa'nın laiklik ilkesini ihlali anlamına geliyor.
* Türkiye'nin, bütçesi en yüksek kurumlarından olan Diyanet İşleri Başkanlığı'na 15 bin kişilik kadro ayrılması, AKP'nin bu yolla başka kurumlara eleman aktarması, yani kadrolaşmasıdır.
* Mustafa Kemal Atatürk'ün tarikatları denetim altına almak amacıyla kurduğu Diyanet İşleri, çağdaşlaşmaya uymayan ve gerici bir kurum haline geldi. Okullarda tek bir mezhep zorunlu olarak öğretilmeye, Alevilik reddedilmeye çalışıldı.
* Devletin din işlerine karışmasını laiklikle bağdaşan bir durum olmadığından, her mezhep ve inançtan yurttaşın, dini inançlarını yerine getirmek için kendi olanaklarıyla bir örgütlenmeye gitmesini, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ise lağvedilmesini istiyoruz. (ÖG/BB/NK)