Polis, dün (30 Temmuz) Şanlıurfa Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantısını basan polis 138 kişiyi gözaltına almıştı.
Dinci: TMY'nin sonuçlarını görmeye başladık
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Dinci bianet'e "12 Eylül dönemini anımsatan uygulamalar yaşadık. Toplantı yapmak bir haktır. Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) sonuçlarını görmeye başladık" dedi.
Sivil toplum örgütleri de durumu protesto ederek hâlâ gözaltında kalanların serbest bırakılmasını istedi.
"Zor kullanılarak gözaltına alındık"
DTP Şanlıurfa İl Başkanı Dinci'nin verdiği bilgiye göre, savcılığın baskın yapmak için gösterdiği gerekçe toplantı hakkında "Kongra Gel bağlantılı siyasi örgüt çalışması yapılıyor" ihbarı gelmesi.
Dinci "Aleni, basına ve herkese açık bir toplantı yapıyorduk. 12 Eylül'ü yaşamış biri olarak o dönemde yapılan baskınları andıran bir uygulamaya şahit olduk. Kapılar zorlandı. Zor kullanılarak gözaltına alındık" dedi.
Toplantı yapmak anayasal bir hak
Baskında 20 DTP belediye meclis üyesi, 8 DTP İlçe başkanı, 20 Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üye ve yöneticisi, 60'tan fazla DTP üyesi, Özgür Gündem Gazetesi temsilcisi ve muhabiri gözaltına alınmıştı.
Dinci, parti olarak meclis yöntemiyle çalıştıklarını belirterek "Bu toplantıda da kent konseyleri çalışma taslağımız vardı. Toplantıya başlayalı bir saat olmuştu ki ne olduğunu anlamadan baskın yapıldı" dedi.
Toplantı yapmanın anayasal bir hak olduğunu söyleyen Dinci, "Ancak anladım ki bu ülkede demokrasi yok ve cunta yönetimi mevcut. Biz kan ve gözyaşı akmasını istemiyoruz. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Savaş asla onaylayabileceğimiz bir şey değil" dedi.
DTP'nin yıllardır barış mesajı verdiğini söyleyen Dinci "86 bin oyla seçildik. Burada bir gelenek ve gerçek var. Bu gelenek sürekli güçleniyor. Lütfen barış çağrımız görmezden gelinmesin" dedi.
Dinci TMY'nin denenmeye başlandığını söyleyerek "Madem 138 kişi hep birlikte suç işledik. Neden 29 kişi hâlâ gözaltında?" diye sorarak gözaltındakilerin keyfi olarak tutulduğunu kendilerinin sadece toplantı yapma haklarını kullandıklarını ve gözaltındakilerin bir an önce serbest kalması gerektiğini söyledi.
"Yaşananlar hak ihlali, demokrasiye, hukuka aykırı"
Mazlumlar ve İnsan Hakları İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), KESK, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şubeleri bugün ortak bir açıklama yaparak "Gözaltına alınan kişiler arasında Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti ve Demokratik Kitle Örgütleri üye ve yöneticileri; ayrıca aralarında kadın ve çocukların bulunuyor. Emniyet Müdürlüğü'nün basına verdiği bilgilerde gözaltına alınanların 'suç örgütlerine üye olduklarını' ima etmesi insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğu gibi, baskının siyasi nedenlerle yapıldığının göstergesi" dediler.
Her ne nedenle olursa olsun, siyasi partilerin, sivil ve demokratik kitle örgütlerinin toplantı ve etkinliklerinin basılıp, insanların gerekçesiz gözaltına alınması kaygı verici olduğunu söyleyen kurumlar şöyle dedi:
"Özellikle toplantı ve etkinliklerin suç örgütleriyle ilişkilendirip, demokratik hayatı baskı altına almaya çalışmak, hem hukuksal sorunlar yaratmaktadır, hem de demokratik zemini işlemez hale getirmektedir. Adı geçen kültür merkezi herkese açık bir mekândır, burada çay içmeye gelen insanların dahi gözaltına alınması ciddi bir hak ihlalidir."
Gündeme geldiği ilk günden beri, TMY'nin hak ve özgürlükleri kısıtlayacağını iddia ettiklerini ve yasanın fiilen yürürlüğe girdiğinde bu iddialarının doğruluğunun kanıtlanmasından üzüntü duyduklarını dile getiren kurumlar "Durumu protesto ediyor, gözaltına alınan kişilerin hemen gecikmeden savcılığa çıkarılmasını talep ediyor, serbest kalmalarını bekliyoruz" dediler. (EZÖ/TK)
* Bu habere Urfa Haber katkıda bulundu.