Devlet Bakanları Selma Aliye Kavaf ile Faruk Çelik, ''Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerin Katkısının Sağlanması Projesi'' protokolünü imzaladı.
"Şiddete sıfır tolerans"
Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen protokol imza töreninde Kavaf, temel insan haklarının ve özgürlüklerinin ihlali olan kadına yönelik şiddetin, toplumsal bir sorun olduğunu söyledi.
Kavaf, yasa çıkarmanın tek başına yeterli olmadığını belirterek yasayı hayata geçirecek bütün mekanizmaların toplumun bütün kesimleri tarafından desteklenmesinin önemine dikkat çekti.
Hükümetin kadına yönelik şiddetle ilgili "sıfır tolerans" anlayışına sahip olduğunu savunan Kavaf, şiddeti ortadan kaldırmayı kadına gösterilen merhamet ya da lütuf gibi değil "hak"lar çerçevesinde bir görev olarak değerlendirdiklerini de söyledi
"Toplumda farkındalık yaratmadan şiddetle mücadele edilemez"
Şiddetin kurbanlarının çocuklar ve kadınlar olduğunu söyleyen Bakan Çelik ise "Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ciddi mevzuat değişiklikleri yapıldı. Ancak toplumda farkındalık oluşturmaya yönelik adımlar atılmadan bu çok önem arz etmez. Din görevlileri bu konuda önemli katkılar sağlayacaklardır'" dedi.
Din görevlilerinin görev yaptıkları yerlerde kadına yönelik şiddetin 'insanlığa karşı yapılacak en büyük yanlış' olduğunu anlatacaklarına işaret eden Çelik, İslam inancına göre ''cennetin anaların ayaklarının altında'' olduğunu vurguladı.
Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığının çok iyi teşkilatlandığını, toplumu din ve İslam konularında bilgilendirme işlevi gördüğünü de söyledi.
Konuşmaların ardından Kavaf ve Çelik, "Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması Projesi'' protokol metnini imzaladı.
Ankara pilot il olarak belirlendi
Bakan Kavaf'ın verdiği bilgiye göre, kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalık yaratmayı hedefleyen proje için Ankara pilot il olarak belirlendi.
Proje kapsamında, farkındalık ve duyarlılığı artırmayı amaçlayan hizmet içi eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek.Eğitimin ilk aşamasında, Ankara'da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın seçtiği 40 personele eğitici eğitimi verilecek ve projenin eğitici kadrosu oluşturulacak.
İkinci aşamada, başta Aile İrşat Bürolarının bulunduğu iller olmak üzere Türkiye'deki din görevlilerine duyarlılık artırma eğitimleri verilecek.
Bu protokoller çerçevesinde 40 bin 400 kolluk kuvveti, 55 bin sağlık personeli, 168 aile mahkemesi hakimi ve 158 cumhuriyet savcısının eğitimi tamamlandı. Sağlık personeline yönelik eğitimler sürüyor. (BB)