Avukat Nusret Gürgöz'e göre, Antalya 3. İdare Mahkemesi'nin kararı, herkesin, dini inancını açıklamak zorunda kalmadan çocuğunun zorunlu din dersine girmemesini sağlıyor.
Mahkeme, Gürgöz'ün avukatı olduğu davada, 5. sınıf öğrencisinin zorunlu din dersinden muaf tutulmasına karar verdi. Milli Eğitim Bakanlığı yalnızca farklı inançlarda olanları, dini inançlarını açıklamak zorunda bırakarak dersten muaf tutarken, Gürgöz'e göre, bu karar sayesinde, inanan inanmayan herkes çocuklarının dersten muaf tutulmasını isteyebilir.
"İsteyen veliler, okula gidip çocuklarının bu dersi almasının kendi felsefi görüşlerine aykırı olduğunu belirten ve dersten muaf tutulmasını isteyen dilekçelerini versin. Okul bunu uygulamazsa, mahkemeye başvurabilirler."
Gürgüz bu süreçte velilere bu konuda duyarlı hukukçularla birlikte çalışmalarını öneriyor. Ancak her avukat bu kon uda bilgili olmayabilir. "Bu konuda avukatlara hukuki yardıma hazırım" diyor Gürgüz.
Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi
Antalya'daki mahkeme, M.A.D. ve eşi D.D.'nin, kızları S.D.'ye "iradelerine, dini inançlarına ve felsefi görüşlerine aykırı biçimde dinsel eğitim verildiğini" belirterek zorunlu din dersinden muaf tutulması için açtığı davada, D.D.'nin lehine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Din dersini alması halinde "telafisi güç zararlar doğabileceğine" karar veren mahkeme, kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) düşünce, vicdan ve din özgürlüğü başlıklı 9. maddesine ve Anayasa'nın din ve vicdan özgürlüğü maddesine dayandırdı.
Gürgöz, okulun henüz kararı uygulamadığını, ama 30 gün içinde S.D.'nin din dersinden muaf tutulmasını beklediklerini aktardı. Ailenin dava açtığı Muratpaşa Kaymakamlığı'nın büyük olasılıkla karara itiraz edeceğini söyleyen Gürgöz, itiraz edilse bile dava sonuçlanana kadar S.D.'nin din dersinden muaf tutulacağını belirtti.
AİHM ve Danıştay kararları
AİHM, Ekim 2007'de aldığı kararla zorunlu din derslerinin "eğitim hakkı"nın ihlali olduğunu söylemişti. Hasan Zengin ve kızı Eylem'in başvurusunda mahkeme, dersin içeriğinin sadece İslam'ın Sünni yorumuna dayandığını vurgulamıştı. Mahkeme ayrıca gayrimüslim çocukların dersten muaf tutulmasının da "inanç özgürlüğünü" sağlamak için yeterli olmadığını söyledi. Danıştay 8. Dairesi'nin de Aralık 2007'de benzer bir karar verdi. Konuyu gündeme taşıyan Alevi örgütleri 2008 sonunda bir dizi eylem yapmıştı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu kararın "eski müfredata dair olduğunu" söylemiş, "Yeni müfredatta Aleviliği de yer veriyoruz" diyerek kararın uygulanamayacağını iddia etmişti. (TK)