Gazeteci Serdar Korucu’nun 6-7 Eylül 1955 pogromuna ait Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un fotoğraflarını derlediği “Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un objektifinden 6/7 Eylül 1955” kitabı İstos’tan çıktı.
Azınlık Vakıfları’nın ilk temsilcisi Laki Vingas’ın danışmanlığında, Ekümenik Patrik Bartholomeos’un yakınında bulunan isimlerden gazeteci-fotoğrafçı Nikolaos Manginas’ın katkılarıyla hazırlanan kitapta Kalumenos’un yaklaşık 1500 fotoğraflık arşivinden 60 fotoğraf yer alıyor.
6 Eylül 1955 günü Ekümenik Patrikhane’nin etrafındaki koruma zinciri ile başlayan kitap, Patrik Athenagoras’ın yıkılan kiliselerden biri olan Aya Konstantin ve Helena Kilisesi’ni ziyareti ile devam ediyor.
TIKLAYIN - 6-7 EYLÜL 1955'İ BASIN NASIL GÖRDÜ?
Kitap bir yandan Rum toplumunun yıkılan kiliselerinde hayatlarını sürdürdüğünü gösterirken bir yandan da açtığı yaranın derinliğine ayna tutuyor.
Kitap, Kalumenos’un hayat hikayesi, Türkiye’den sınırdışı edilme süreci, Yunanistan’da 1966 yılında yazdığı kitabın doğduğu topraklarda yasaklanmasının yanı sıra fotoğrafçının ölümünden önce Nikolaos Manginas’a verdiği son röportaja da yer veriyor.
Dimitrios Kalumenos kimdir?
“Konstandinupolitis” (İstanbullu) lakabıyla tanınan Dimitrios Kalumenos, Tinoslu bir ailenin çocuğu olarak, 1912 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Kalumenos fotoğrafçı bir ailenin çocuğuydu. İlk fotoğraf derslerini ailesinden alan Kalumenos, 1940’ta, Patrik Veniamin’in talebiyle Ekümenik Patriklik fotoğrafçısı olarak işe alındı.
TIKLAYIN - "Anneannem Evinin Yıkılışını Alkışlayarak İzledi"
Patrik I. Athinagoras döneminde (1940-1958) ise Patriklik’in resmi foto-habercisi olarak görev yapan Kalumenos 6-7 Eylül 1955’te İstanbul’a yapılan, 22 kişinin ölümüne, 37 kilisenin yanmasına, 67’sinin zarar görmesine, okulların, binlerce hanenin ve dükkanın tahrip olmasına sebep olan pogromu belgeledi.
Kalumenos, fotoğraf çekmeyi yasaklayan askeri yasağa rağmen –ailesinin halen hatıra olarak sakladığı– Leica makinesini alıp sokaklara çıkmış ve binlerce fotoğrafla pogromu belgelemişti.
Kalumenos’un 6-7 Eylül 1955’teki fotoğrafçılık faaliyetinden rahatsız olan hükümet, fotoğrafçıyı 1957’de tutukladı. İşkence gören Kalumenos “Türkiye Cumhuriyeti Düşmanı” suçlamasıyla sınırdışı edildi.
Serdar Korucu
Serdar Korucu, İstanbul Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Korucu, TV8’de başladığı meslek hayatını, Skyturk, Business Channel, 6News, Cem TV, TRT1, TRT2 ve A Haber’de haber merkezi ve haber program bölümlerinde editör / yapımcı / danışman olarak sürdürdü. Son 2,5 yıldır CNN Türk’te editör olarak çalışıyor.
Radikal, Agos, Express ve BirGün'e haberler yapan, yazıları Taraf gazetesi ve Milliyet Kitap ekinde yayınlanan Serdar Korucu, daha önce 2009 yılında Güncel Yayıncılık’tan "Yabancı Gazetecilerin Gözüyle Kürt Sorunu", 2013'te Hayata Destek Derneği'nin katkılarıyla hazırladığı "Suriye Yerle Bir Olduktan Sonra", 2014'te ise Aris Nalcı ile birlikte Ermeni Kültür Derneği'nden "2015'ten 50 Yıl Önce 1915'ten 50 Yıl Sonra: 1965" adlı kitapları çıkartmıştı. (EA)
Bu haberde Kültür Servisi’nden yararlandık.