17-20 Nisan tarihleri arasında alınan numunelerin dün (15 Mayıs) açıklanan sonuçları, havadaki kadmiyum oranının, tehlike sınırını Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre 239, Türkiye ölçeğindeyse 30 kat aştığını ortaya koyuyor.
"Havada Bulunan Ağır Metaller" normalin 239 katı
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Kocaeli Üniversitesi (KÜ) ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nce (GYTE) yapılan araştırmalara göre "Havada Bulunan Ağır Metaller" tablosunda, kadmiyum oranının 1.195 mikrogram/n.metreküp olduğu görülüyor.
AB ölçülerine göre havadaki kadmiyum oranı 0.005, Türkiye'deki yönetmeliğe göre ise 0.04 mikrogram/n.metreküp olması gerekiyor.Dilovası'nda solunan havadaki kadmiyum oranının tehlike sınırını, AB değerinin 239 katı, Türkiye'deki değerin 30 katı aşıyor.
Kirliliğin kaynağı sanayi tesisleri
Kadmiyum, son derece zehirli bir madde olarak biliniyor. Bu kirliliğin kaynağını, metal işleme alanında çalışan sanayi tesisleri oluşturuyor. Metal işleme tesislerinde bu madde, yanma sonucu ortaya çıkıyor ve havaya karışıyor.
Dilovası'nda kanser tehdidi
Havadaki kadmiyum oranının tehlike sınırını aşması, insan vücudunda büyük tahribata yol açabiliyor. Solunum yoluyla yüksek oranda kadmiyum alınması, akciğer hastalığına, prostat kanserine, kansızlığa, dokularda ve böbrek üstü bezlerinde tahribata sebep oluyor. (EZÖ/KÖ)