2001 yılında "Cuma" dergisinde yayımlanan "28 Şubat'ın Neresindeyiz?" başlıklı yazısındaki "Brifingci paşaların gerçek yüzleri ortaya çıktı" sözleri nedeniyle suçlanan Dilipak, cezalandırılmasını isterken savcı beraatini istedi.
Dilipak: Kimse şikayet etmedi TSK şikayet etti
Emekli olduktan sonra bazı batık bankalara danışman ya da yönetim kurulu üyesi olan emekli generallerle yönelik sözleri nedeniyle ilk önce Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlayan Dilipak, yasa değişikliği olunca Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkmaya başlamıştı.
Davanın karar duruşmasının görüldüğü önceki gün (19 Aralık) savunmasını sunan Dilipak, yazısında suç kastı ve suç unsuru bulunmadığını ileri sürdü.
"Eğer bu yazı suçsa, ben bu yazıyı daha önce aynen iki kez daha yayımladım. İki kez de 'brifingci paşalar' yerine 'brifingci öğretim üyeleri' ve 'brifingci Tapu kadastro memurları' diye yayımladım. Kimse dava açmadı. Eğer cezalandırılacaksam artırılmış ve ağırlaştırılmış şekilde cezalandırılmam gerekir."
Savcı ve mahkeme: Suç kastı yok
Bir insana yapılan bir haksızlığın tüm topluma yöneltilmiş bir tehdit olduğunu savunan Dilipak, davanın dört yıl sürmesinin kendisi için bir ceza olduğunu, sıradan gerekçelerle kendisi üzerine baskı kurulduğunu ifade etti.
Dilipak'tan sonra esas hakkındaki mütalaasını sunan duruşma savcısı, suç kastı bulunmadığını, ifadelerin eleştiri kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, "TSK da dahil tüm kamu kişi ve kuruluşlarının demokratik anlamda eleştiriye açık" olduğunu, suçun unsurlarının oluşmadığı yönünde görüş bildirdi. Mahkeme hakimi de, savcılığın bu talebine uyararak yazarı beraatine karar verdi. (EÖ/KÖ)