14 Aralık 2001 günü "Kürtçe seçmeli ders olsun" talebiyle Rektörlüğü dilekçe veren öğrenciler soruşturmaya yasal dayanaktan yoksun olduğu iddiasıyla tepki gösterdiler.
Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Nüvit Gerek dilekçelerle ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu başkanı sıfatıyla ifadelerine başvurulmak üzere dilekçe veren öğrencilere, "savunma hakkı" konulu bir yazı gönderdi.
Savunma bekleniyor
Üniversite Hukuk Müşavirliği'nin 2.01.2002 tarihli B.30.2.ANA.0.70.61.00.200/4 sayılı Gerek imzalı yazısında, "olayı soruşturmak üzere yüksek öğretim kurumları öğrenci disiplin yönetmeliğinin 13. maddesi uyarınca soruşturma komisyonu görevlendirilmiş bulunmaktadır" deniyor.
Yazı, dilekçeci öğrencileri, 18 Ocak günü ifade vermeye çağırıyor.
"Anılan gün ve saatte, belirtilen yerde hazır bulunmanız veya o tarihe kadar kabul edilebilir bir özür bildirmediğiniz takdirde, savunma hakkınızdan vazgeçmiş sayılacağınız ve hakkınızda dosyadaki bilgi ve belgelere göre işlem yapılacağı konusunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."
Dilekçeyle dil talebi
Öğrenciler dilekçelerin yasal olmasına rağmen, Rektörlüğün tavrının hiçbir yasal dayanağının olmadığını savunuyor.
"Herhangi bir suç unsuru içermeyen bir dilekçeye soruşturmayla cevap verilmesini anlamak güç."
Öğrencilerin, "Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü'ne" gönderdikleri dilekçe, "Kürtçe'nin seçmeli dersler arasına alınmasını istiyorum. Son derece meşru ve yasal olan bu talebimin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve gelişmesi açısından büyük öneme sahip olduğunu düşünüyorum" talebini iletiyor.
Dilekçede, anadilin önemine değiniliyor, ve Kürt kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan milyonlarca insanın ilkokul sıralarına kadar anadili ile ağlayıp, oynayıp, hayal kurup, yaşarken ilkokul sıralarında yabancısı olduğu bir dille yaşamak ve eğitim görmek zorunda kaldığı anlatılıyor.
"Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapan öğretmenler, doktorlar, eczacılar, gazeteciler, avukatlar ve diğer meslek gruplarındaki insanların sadece Kürtçe konuşabilen vatandaşlarla iletişim kurabilmeleri, ayrıca görevlerini sağlıklı ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için Kürtçe öğrenmeleri faydalıdır. "
Irak'ta, Fransa'da...
Kürtçe'nin, Irak'ta eğitim dili, İran, Almanya, Suriye, İsveç ve Fransa gibi ülkelerde ise seçmeli ders olarak okutulduğuna değinen dilekçe Osmanlı döneminde kurulan Kürtçe eğitim veren okullarda, Kürtçe'nin geliştirilmesiyle ilgili çalışmaları da hatırlatıyor.
"Bu tür uygulamalar demokrasilerin olmazsa olmaz şartı olup hiçbir şekilde ayrımcı bir anlayış doğurmamakta; aksine birliği, bütünlüğü ve toplumsal barışı daha da güçlendirmektedir. "
Dilekçelerde, öğrenciler, ad ve soyadlarının yanı sıra okudukları fakülte ve bölümü de yazıyorlar. (NM)