Toplumun genel eğiliminin heteroseksüellikten yana olduğu varsayılırsa, gördüğü kadın bedeni karşısında dikkati dağılması ya da başka deyişle tahrik olması beklenen de "elbette" erkekler.
bianet erkeklerin hangi durumlarda neden tahrik olduğunu Psikolog Mahmut Şefik Nil'le konuştu. Nil'e göre, "tahrik" olma tüm dünya kültürlerinde erkeklere mal edilen bir eylem.
Ataerkil sistemin erkeği "uyarılmaya", "cinselliğe hazır olmaya", "ilişkide üstünlüğe" şartladığını anlatan Nil, "iktidarsızlık" kavramını örnek gösteriyor:
"Penis sertleşmemesinin halk arasındaki adı iktidarsızlık, yani güçsüzlük anlamına gelen bir kelimedir".
Gücü arttırmak için tahrik olmak gerek!
Güç, iktidar "sertleşmeden" gelince, haliyle "tahrik olma" eylemi önem kazanıyor. Erkek olur olmaz yerde tahrik oluyor, her an tahrik olabilmesi hali, her an gücünü ispatlama imkanı sunuyor bir yerde:
"Erkeklerin penisleri aracılığı ile elde ettikleri gücü arttırmak için uygun olan ya da olmayan durumlarda tahrik oluverdiklerini ilan etmeleri, üstelik de bunu bir güç gösterisi halinde yarışarak yapmaları sık görülen bir durumdur."
Erkeğin "doğallığında tahrik olması" durumunun kadına yansıması Nil'e çok başka bir baskıyı beraberinde getiriyor: Burka giyme, çarşafa bürünme, türban takma... Yani tahrik edecek yerlerini sakınma...
Erkeği azdıralım ki güçlü olsun
"Reklamlar erkeklerin tahrik olacağı varsayılan kadınları ya da erkeği daha 'azdırarak' güç sahibi edecek kadınların imgeleri doludur. Erkeğin görevi tahrik olmaksa kadının ki de tahrik eden olmaktır. Ne de olsa keçi kuyruk sallamasa teke onun peşinden gitmez değil mi?" diyor Nil.
Hal böyle olunca, kadınların tahrik edecek yanları reddetmeleri, erkeklerin tahrik olmaları doğal bir süreç olarak görülüyor. Olan açık reklamlarda teşhir edilen kadınların bedenlerine oluyor. (AÖ/EÜ)