DİKASUM'un amacı
15 yılı aşkın çatışma ortamıyla birlikte bölge kadınları basında intihar olayları ile gündeme gelmişti. DİKASUM kadınların hem psikolojik ve hem de sosyal sorunlarına yönelik çalışmalar yapacak; kadınların katılımcı, üretken, kendi kendine yeter hale gelmesi için çaba harcayacak.
"Kadına ayrı bir önem veriyoruz"
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Binası'nda çalışma yürütecek olan DİKASUM'un önceki günkü açılışında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik şunları söyledi:
* Bu merkez kadın, erkek eşitliğini lafta savunmadığımızın ve kadına ayrı bir önem verdiğimizin bir göstergesidir. Amacı ise, göç ve şiddet ortamının etkisiyle daha da ağırlaşan kadın sorunlarının çözümünü sağlamak. Kadın sorunlarını sahiplenmek, çözülmesine katkı sunmak, kadın dayanışmasını ve bilincini yükseltmek amacıyla bu merkezi kurduk.
Töre ve şiddet yaşam koşullarını ağırlaştırıyor .
Merkezin açılışında konuşan Sosyal Hizmetler Uzmanı Gönül Barış de DİKASUM'un yapacağı çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi:
* Bölgede 'kan davası, beşik kertiği, berdel, çok eşlilik' gibi töresel uygulamalar ile göç ve şiddet atmosferi, kadınların yaşam koşullarını daha da ağırlaştıran etmenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
* Son günlerde özellikle yoğun bir şekilde yaşanan 'kadın intiharları' da bunun bir göstergesidir.
* DİKASUM çalışmalarını sosyal hizmet uzmanı, psikolog, avukat ve bilgisayar operatörünün de yer aldığı 10 kişilik bir ekiple yürütmektedir. DİKASUM'da yapılacak çalışmaları iki ana başlıkta ele almak mümkün:
1. Kadınların sorun, gereksinim, istek ve önerilerini tespit etmeye yönelik bilimsel araştırma ve incelemeler yapmak.
2. Yapılan çalışma ve incelemelerle tespit edilen sorunların çözümüne yönelik danışmanlık, rehabilitasyon ve eğitim çalışmaları yapmak. (AB/YÖ)