Desen: Ateşle oynamak mı siyasal protesto mu/unsplash.com, Daniel Lincoln
Anonymous kolektifi "resmen Rus hükümetine karşı siber savaşta", Ukrayna dijital bakanı Twitter'da "BT yetenekleri" arıyor ve çok kısa sürede Telegram'da 230 bini aşkın takipçiye ulaşan "Ukrayna'nın BT ordusu" kanalının reklamını yapıyor. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırı savaşı uzun süredir interneti kasıp kavuruyor ve Putin'e sadık fidye yazılımı gruplarından, BT konusunda hiçbir fikri olmayan ancak Ukrayna'yla dayanışmak amacıyla tarayıcı tabanlı DDoS saldırılarında yer alan kişilere kadar çok değişik aktörler işin içinde.
Durum kafa karıştırıcı olsa da Ukrayna dijital bakanının resmi çağrısı bir yenilik. Siber Tehdit İttifakının başkanı ve ABD Başkanı Barack Obama döneminin Beyaz Saray siber koordinatörü J. Michael Daniel, Wired'a "Ukrayna gibi, varoluşsal bir tehditle karşı karşıya bir ülke için böyle bir çağrı yapılması ve kimi yurttaşlarının yanıt vermesi şaşırtıcı değil" diyor.
İstenmeyen bir tırmanış pekala mümkün
"IT Army"nin Telegram kanalı şimdiye kadar sadece DDoS saldırılarından söz ede gelmişti. Ama Daniel, aynı zamanda kanaldan gelen Rusya'daki sivillere zarar verebilecek dijital "sekmeler" ve kritik altyapıya yönelik saldırılar konusunda da uyarıyor. BT uzmanı, "Ruslar bunu doğrudan bir emir, Ukrayna hükümetinin dolaysız niyeti olarak algılar ve buna göre tepki verirse" önlemlerde istenmeyen bir tırmanma riski olabileceğini de öngörüyor.
Chaos Computer Club (CCC) sözcüsü Linus Neumann da, savaşın insanlar için esin kaynağı alabileceğini göz ardı etmiyor ve Ukrayna dijital bakanınınkine benzer çağrılarla kritik altyapıya yönelik gerçek saldırıların pekala başarılı olabileceğini düşünüyor. Neumann, "Bu büyük bir hızla çok tehlikeli bir hale gelebilir, çünkü devletler bu tür saldırılara askeri mantıkla tepki verir." diyor. Bu tür saldırıların kaynağına ulaşmak zaten pek mümkün olmadığı için, Putin de kimi isterse onu suçlayabilir ve kime nereden "misilleme" yapmak isterse yapabilir.
"Siber Savaşta" Anonymous
Uluslararası haktivizm kolektifi Anonymous da Ukrayna savaşında. Kendi açıklamasına göre, son birkaç gün içinde DDoS aracılığıyla "Rus hükümeti, bankaları ve devlet şirketlerinin 100'ü aşkın web sitesine" saldırdı. Birçoğuna hala erişilemiyor. Bunlar arasında Kremlin'in web sitesi, popüler Sberbank'ın web sitesi, devlet yayın kuruluşu Russia Today (RT) ve şu anda Almanca web sitesine erişilemeyen gaz şirketi Gazprom da var. Anonymous, basitçe anatılmak gerekirse, bir sayfayı çok sayıda tıklamayla isabetle aşırı yükleyen DDoS saldırılarına ek olarak, Rusya Savunma Bakanlığı ve Belarus'un silah üreticisi Tetraedr'e yönelik olanlar da dahil, gerçek saldırılar gerçekleştirdiğini iddia ediyor.
Anonymous'un Almanya şubesi, eylemlerin arka planını bir blog postinginde açıklıyor. Salrırılar Rus halkına yönelik değil. Açıklamada, "Batı demokrasilerine karşı hacker mangaları ve trol ordularını kullanan Putin, kendi acı ilacından bir yudum alıyor" deniyor.
Rusya'nın altyapısını darbelemenin ve Ukrayna'ya teknik destek sağlamanın yanı sıra bir diğer öncelik de Rus nüfusunu bilgilendirmek. Bu yüzden devlet televizyonuna gizlice Rusça programlar sokuluyor ve radyodan mesajlar yayınlanılyor. Buna ek olarak, Anonymous aktivistleri, Ukrayna yuttaşlarının ülkedeki geniş çaplı İnternet kesintilerine karşın çevrimiçi kalabilmelerini sağlamak için çaba gösterdi. Yapılanlar arasında VPN hizmetleri sağlanmanın yanı sıra Tor ağ bloklarının köprüler kullanılarak nasıl atlanacağı konusunda yol göstericilik de verdı. .
Dijital protesto ve dayanışma işareti
CCC sözcüsü Neumann, Anonymous'un yaygınlaştırdığı DDoS saldırılarını, savaşa gerçek katılımdan çok bir dijital protesto olarak görüyor: "Bu tür eylemler, neredeyse tüm dünyanın bu savaşa karşı ve Ukraynalıların yanında olduğunu gösterdiği için dijital kampanyalar düzeyind kalan bir dayanışma işareti olarak algılanabilir."
Neumann, DDoS saldırısı nedeniyle Kremlin veya Gazprom web sitelerinin kullanılamaz hale gtirilmesini daha çok sembolik bir dijital oturma eylemi olarak değerlendiriyor. CCC sözcüsü, "Anonymous'un önceki eylemlerinin Rusya'ya önemli bir zarar vermesi ve hatta saldırgan savaşın gidişatını etkilemesi olası değil" dedi.
Teorik olarak, eğer kritik altyapıyı hedefliyorlarsa hacker saldırıları elbette savaş üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. "Pratik olarak, son birkaç gün içinde gördüğümüz saldırıların daha çok aksatma, masraf, istikrarsızlık ve kafa karışıklığına yol açmakla ilgisi var. Böylece saldırıya uğrayan ülke kendisiyle daha çok uğraşmaya mecbur kalıyor. "
Bu aynı zamanda Anonymous'un kendisini de hedef haline geitiriyor. Rus BT aygıtını sürekli meşgul etmek önemli. Anonymous, yaptığı açıklamada gerçekten kritik altyapılara yönelik saldırıları "NoGo" [Olamaz] diye reddediyor. Hacker kolektifinin Almanya şubesi, bu tür eylemlerle arsına mesafe koyuyor: "Şu anda, kendilerini Anonymous'un değerlerine bağlı hissetmeyen bilgisayar korsanları da hareket halinde. Ukrayna bizzat kendisi yeraltındaki hackerları yardıma çağırıyor. Bu insanlar üzerinde hiç bir etkimiz olamaz." (AEK)
Yazar üzerine_________________________________________ Markus Reuter dijital haklar, nefret söylemi ve sansür, dezenformasyon, internette aşırrı sağcılık, video gözetleme, temel ve medeni haklar ve toplumsal hareketşer üzerine çalışıyor. Mart 2016'dan bu yana netzpolitik.org edtörü. Kendisiyle markus.reuter | at | netzpolitik.org ve Twitter'da @markusreuter_ adreslerinden iletişim kurulabilir. |