Haberin Kürtçesi için tıklayın
6. Dihok Uluslararası Film Festivali 20-27 Ekim tarihlerinde Irak Kürdistan Bölgesi’nin Dihok (Duhok) ilinde gerçekleştirilecek.
Festival için Dihok ilinde kırmızı halılar döşendi. Festival hazırlama komitesi adına kameralar karşısına geçen, uluslararası programlar koordinatörü Lisa Goll, festival sanat yönetmeni Shawkat Amin Korki ve yardımcı yönetmen Bangen Ali “biz hazırız” dedi.
Teması “Kadın Objektifi” olan festivalin afişi, “…Ortasında kendine güvenen bir şekilde dimdik duran bir genç kadın… Festival filmlerinin temel zemini doğa; dağların arkasından geceye nüfuz eden güneş ışınları güç ve umut uyandırıyor” sözleriyle anlatılıyor.
Kadın direnişleri konulu filmler
Festival kapsamında Kadın Objektifi temalı “Uluslararası Belgesel Yarışmasının” seçilen filmleri de gösterilecek. Kadınların yaptığı çalışmaları içeren filmler, kadınların farklı şekillerdeki direnişlerini konu ediniyor. Filmlerden biri Komutan Arian’da (Commander Arian), YPG’nin Kadın Koruma Birlikleri (YPJ) üyesi Arian’ın IŞİD’e karşı savaşı anlatılıyor.
Dünya Sinema Belgesel Yarışmasının 10 film seçkisi de gösterilecek. Aç Ruhların Adası’nda, Poh Lin isimli bir travma terapistinin mülteci kamplarındaki mültecilere destek olmasının öyküsü konu ediliyor.
Kürtçe Belgesel Yarışmasının seçkilerinden Mayın Çıkarıcı’da (The Deminer) Fakhir isimli sekiz çocuk babası bir adamın 2003’teki savaştaki ölümlere tanık etmesi üzerine bir bıçak ve makastan oluşan teçhizatıyla binlerce mayını etkisiz hale getirmesinin belgeseli.
Kadınları konu edinen ve/veya kadınlar tarafından yapılmış kısa filmler seçkisinde, yönetmenliğini Suzanne Marie Andrews’un yönettiği Yeşil (Green) filminde, ABD’de belgesiz bir şekile yaşayan Türkiyeli iki erkek kardeşin polis tehditi altındaki öyküsü anlatılıyor.
Oyuncu Suat Usta: Sinemayı hayatımızdan sayıyoruz
Festivalde gösterilecek bir diğer kısa film Pantor'da (Pantolon) 1930’larda kılık kıyafet kanunundan sonra, köyde şalvar giyen vatandaşlar şehire inmek için bütün köy sakinleri için alınmış tek pantolonu (pantor) giymek zorunda; daha önce hiç şehire gitmemiş olan bir adamın şehire gidiş hikâyesi anlatılıyor.
Suat Usta(Fotoğraf: Murat Bayram/bianet)
Pantor'un başrol oyunucusu Suat Usta bianet'e konuştu. Usta, "Filmin ödül alması konusunda iddialıyım. Bu topraklarda yapılan filmleri, bu toprakların izleyicisi izlemiyor. Bu yüzden filmin izleyiciyle buluşması açısından karşılığını alacağını düşünüyorum" ve "Sinemayı hayatımızdan saydığımız için film de doğal oluyor" dedi.
Usta'nın görüşü, Dihok Film Festivali'nin amacıyla bağdaşıyor: "Kürdistan, Mezopotamya'nın büyük bir kısmını kaplayan bir alan. Dünya tarihinin en eski kültürlerine ev sahibi olan Mezopotamya, medeniyetin beşiği. Politik anlaşmazlıklarla bilinen bu bölgeye kültürel kimliğini geri kazandırmayı diliyoruz." (LM/FD)