Basın çalışanlarının yargılanmasına 26 Ekim'de İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.
5 basına çalışanına "örgüt" davası
"Kürdistan Halk Kongresi (KONGRA-GEL) örgütü ile bağlantıları bulunduğu" iddiasıyla 8 Haziran'da gözaltına alınan DİHA Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balık, editör Evin Katurman, muhabirler Kenan Kırkaya, Meryem Yılmaz, Beyhan Sekman ve "Özgür Halk" dergisi sahibi Güllü, hakim karşısına çıkacaklar.
İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ergül'ün hazırladığı 21 Haziran 2004 tarihli iddianamede, Balık, Katurman, Yılmaz, Sekman ve Güllü'nün "üyelik" iddiasıyla en az 15 yıl hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. Kenan Kırkaya'nın ise "yardım ve yataklık"tan 3 yıl 9 ay hapis cezası istemiyle yargılanması istendi.
Dava Ağır Ceza'da görülecek
Dava, 5190 sayılı yasanın 30 Haziran'da Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte kaldırılan DGM'lerin yerine kurulan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
İstanbul 2 No'lu DGM Yedek Hakimliği'nin verdiği arama kararı doğrultusundan yapılan baskın ile çok sayıda haber materyali ve görsel servis malzemelerine, bazı muhabirlerin cep telefonlarına el konulmuştu.
Haber akışı tamamen durduruldu. Bilgi almak için zaman zaman arayanların çalışanlarla görüşmesi engellendi. Bir telefona cevap veren çalışanlarımızdan Mazlum Özdemir tartaklandı.
İki kişi tutuklandı ve tahliye edildi
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde sorguları yapılan 12 kişi ertesi gün serbest bırakılırken, Uğur Balık, Evin Katurman, Meryem Yılmaz, Kenan Kırıkkaya, Mehmet Ali Çelebi, Beyhan Sekman için savcılıktan ek gözaltı süresi verilmişti.
DGM Cumhuriyet Savcılığı'nda ifadeleri alınan 5 kişi serbest bırakılırken, Balık ve Güllü tutuklama istemiyle sevk edildikleri 2 No'lu Nöbetçi Mahkemesi'nce TCK'nın 168/2 maddesi uyarınca "Yasadışı örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanarak, Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi.
Güllü ve Balık yapılan itiraz başvurusuna olumlu yanıt verilmesi üzerine 18 Haziran'da serbest bırakıldı. (EÖ/YS)