Araçlarında molotof kokteyli ve molotof kokteyli yapımında kullanılan maddeler bulundurmakla suçlanan iki muhabir, ilk kez 9 Mayıs'ta Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacaklar.
Muhabirler iki aydır hapiste
Araçları beldede Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polislerce durdurulan Dengiz ve Yazar ile araç sürücüsü Eşref Azdin, sivil polisler tarafından gözaltına alınmıştı.
Araçlarında poşet içinde molotof kokteyli bulunduğu iddiasıyla Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şubesi'ne götürülen iki muhabir ve şoförleri, iki gün gözaltında tutulduktan sonra 17 Şubat'ta Mersin Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarılmışlardı. Emniyette susma haklarını kullanan muhabirler, savcılıkta ifadeleri alınmadan, tutuklama talebiyle hâkimliğe sevk edilmişti.
Gece geç saatlere kadar süren ifade işlemlerinden sonra Dengiz ve Yazar, tutuklanarak Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderilmişti. Mersin Cumhuriyet Savcılığı'nın talebi üzerine, hâkim kararıyla dosya için gizlilik kararı alınmıştı.
Yazar ve Dengiz ifadelerinde gazeteci olarak şiddetin tarafı olmadıklarını, bunun mağduru olduklarını dile getirerek, DİHA muhabiri oldukları için böylesi bir uygulamayla karşı karşıya kaldıklarını da söylemişlerdi. Tutuklanan muhabirler, araçlarında bulunduğu öne sürülen molotof kokteyllerinin, polislerce yerleştirildiğini iddia ediyorlar.
Yasa ne diyor?
"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" başlıklı 220. maddeye göre "(1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir. (6) Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı cezalandırılır".
"Silâhlı örgüt" başlıklı 314. maddeye göre ise "(1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir." (EÖ/KÖ)