Dicle Haber Ajansı (DİHA) 24 Temmuz 2015’ten ajansın kapatıldığı 29 Ekim 2016’ya dek karşılaştığı sansür, kapatma, baskı ve fiziki saldırılara dair rapor yayınladı.
Rapora göre DİHA’nın internet sitesine erişim 48 kez engellendi. Tutuklanan 20 muhabirin 9’u hala tutuklu.
Yedi muhabir gaz bombasıyla yaralandı. Dört muhabir saldırıya uğradı. 10 muhabir güvenlik güçlerince tehdit ve darp edildi. Üç muhabire hapis cezası verildi. Dört muhabir hakkında soruşturma açıldı. İki muhabir hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. Sekiz editör ve muhabirin pasaportu Olağanüstü Hal (OHAL) ilanından sonra iptal edildi.
DİHA yayın hayatına 4 Nisan 2002 tarihinde, “Gerçeklerden asla taviz verilmez” sloganı ile başladı. 675 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile 29 Ekim 2016 tarihinde kapatıldı.
Rapordan öne çıkan bilgiler şöyle:
48 kez site erişimine engel
* 24 Temmuz 2015’te T.C. Başbakanlık Güvenlik işleri Genel Müdürlüğü'nün 41654118-951-01-07/01139 sayılı kararı ile Telekomünikasyon Daire Başkanlığı (TİB) DİHA’nın internet sitesini engelledi. Karar, 25 Temmuz 2015’te ise Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından onanarak, DİHA’ya erişim tümden yasaklandı.
* Yayına yeni açtığı alternatif web adresleri üzerinden devam etmeye çalışan DİHA’nın açtığı tüm adresler de (kimi zaman günde 3 kez) TİB’in aynı kararıyla yasaklanmaya devam etti. DİHA’nın açtığı 44 web adresi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve 15 Ağustos 2016’da kapatılan TİB’in yerine kurulan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından da dört kez olmak üzere toplam 48 kez erişime engellendi.
* Kapatma kararlarına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvurular henüz karara bağlanmadı.
20 tutuklama
* 24 Temmuz 2015’ten 29 Ekim 2016 tarihine kadar 56 DİHA muhabiri gözaltına alındı, 20’si tutuklandı; tutuklananlardan 11’i aylar sonra görülen duruşmalarda tahliye edildi; 9 muhabir hala tutuklu.
* Toplumsal olayları takip eden yedi muhabir, polisin gaz bombasıyla yaptığı müdahaleden çeşitli yerlerinden aldıkları gaz kapsülüyle yaralandı.
* Haber takibinden sonra dört muhabir ırkçı grupların saldırısına uğrayarak darp edildi.
* 10 muhabir güvenlik güçlerinin tehditlerine ve darbına maruz kaldı.
* Üç muhabire hapis cezası verildi,
* Dört muhabir hakkında soruşturma açıldı,
* İki muhabir hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla dava açıldı,
* Sekiz editör ve muhabirin pasaportları OHAL’in ilanından sonra iptal edildi.
Baskın ve kapatma
* DİHA’nın Diyarbakır’da bulunan merkez binasına, 28 Eylül 2015’te sonradan çıkartılan arama kararıyla silahlı ve kar maskeli polislerce baskın yapıldı. Editör ve muhabirlerin aralarında bulunduğu 10 çalışan gözaltına alındı. Çalışanlar, el ve yüzlerinde “barut izi” taraması yapıldıktan sonra serbest bırakıldı. Bu süre zarfında Hakkari ve Yüksekova bürolarımıza da güvenlik güçlerince baskın düzenlendi; Yüksekova bürosu ateşe verilerek, içindeki eşyalarla yakıldı.
* 29 Ekim 2016’da çıkartılan 675-676 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dicle Haber Ajansı kapatıldı. Bir gün sonra da 30 Ekim’de Diyarbakır’da bulunan merkez binası mühürlendi, daha sonra da art arda büroları (Ağrı, Ankara, Adana) mühürlendi.
Tutuklanıp daha sonra tahliye edilen muhabirler: Ömer Gül, Nedim Oruç, Nuri Akman, Nazım Daştan, Feyyaz İmrak, Meltem Oktay, Bilal Güldem, Mehmet Hakkı Yılmaz, İdris Yılmaz, Mehmet Arslan, Şermin Soydan.
Hala tutuklu bulunan muhabirler: Mazlum Dolan, Ziya Ataman, Muhammed Doğru, Abdulkadir Turay, Nedim Tülfent, Şerife Oruç, Erdem Mühirci, Sabahattin Koyuncu, İdris Sayılgan.
Gözaltına alınıp bırakılan muhabirler: Erdoğan Alayumat, Ahmet Kanbal, Selman Keleş, Murat Aydın, Beritan İrlan, Engin Eren, Mahmut Ruvanas ve Mesut Kaynar iki kez alınıp bırakıldılar. Birer kez alınıp bırakılanlar; Berivan Altan, Serhat Yüce, Cüneyt Duran, Erkan Şahin, Murat Verim, Yasin Kobulan, Bilal Seçkin, Elif Çetiner, Ferzen Çatak, Nametullah Başar, Doğan Akdamar, Uğur Akgül, Süheyla Ölmez, Mahsum Molak, Ergin Çağlar, Arif Kılıç, Özgür Paksoy, Mehmet Kurnaz, Mensur Küçükkarga, Arjin Dilek Öncel, Yağmur Kaya, Aziz Oruç, Müjdat Can, Dicle Müftüoğlu, Ömer Çelik, Devran Toptaş, Siyabend Yaruk, Nazemin Çap.
Toplumsal olaylarda yaralanan muhabirler: Gökhan Altay, Selman Keleş, Nuri Akman, Cihan Ölmez, Esra Aydın, Beritan İrlan, Nedim Türfent.
Saldırıya uğrayan muhabirler: Cihan Başakçıoğlu, Gökhan Öner, Feyyaz Irmak, Sadık Soysal.
Güvenlik güçlerinin tehdit ve darp ettiği muhabirler: Serhat Yüce, Diyar Balkaş, Yekta Yöyler, Dicle Müftüoğlu, Selami Aslan, Fethi Balaman, Aynur İnedi, Mehmet Sıddık Damar, Selman Keleş, Emir Büküm.
Hapis cezası alan muhabirler: Murat Verim (6 yıl), Doğan Akdamar (1 yıl 3 ay), Bilal Güldem (2 yıl 3 ay)
Hakkında soruşturma açılan muhabirler: Ferzen Çatak, Mahmut Ruvenas, Erdoğan Alayumat, Ömer Çelik.
Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla dava açılan muhabirler: Feyyaz İmrak, Özgür Paksoy.
Polisin baskın düzenlediği bürolar: Diyarbakır merkez binası, Hakkari bürosu, Yüksekova bürosu.
Pasaportları iptal edilen editör ve muhabirler: Kenan Kırkaya, Ramazan Pekgöz, Semiha Alankuş, Mazlum Özdemir, Ertuş Bozkurt, Fatma Koçak, Çağdaş Kaplan, Sadık Topaloğlu. (BK)