Ajans çalışanı Hatice Özbarış, doktor muayenesinden sonra serbest kaldığını, Mazlum Özdemir ve Müjde Arslan isimli çalışanların da serbest bırakılacaklarını ancak işlemlerinin sürdüğünü bildirdi.
Ajans avukatları ise polisin bir açıklama yapmaması nedeniyle gözaltına alınanların İstanbul Barosu CMUK Servisi'nce izlenemediğini açıkladılar.
Polisin, "Özgür Halk" ve "Genç Bakış" dergilerinde de arama yaptığı belirtildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, bir açıklama ile güvenliğin "devlet terörüne" dönüştüğünü savunarak kınadı.
Bianet'in görüştüğü avukat İbrahim Bilmez, "Devlet Güvenlik Mahkemeleri bize göre yok hükmündedir. DGM, böyle bir karar almamalıydı" dedi.
İddia : KONGRA-GEL ile bağlantı
Avukat Bilmez, operasyonun İstanbul 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Yedek Hakimliği'nin, "KONGRA-GEL örgütü ile bağlantıyı" gerekçe göstererek "suç unsuru aranması" için verdiği müteferrik kararıyla başlatıldığını bildirdi.
Şu ana kadar Medine Yiğit, Berivan Tapan, Cevdet Deniz, Beyhan Seçman, Müjde Arslan, Mazlum Özdemir, Evin Katurman, Özlem Kasa, Mehmet Ali Çelebi, Emine Çelebi, Timur Ubeydullah Timur , Aysel Bakıray, Meryem Yılmaz, Davut Özalp ve Kenan Kırkkaya isimli DİHA çalışanları, büroda bulunan "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi muhabirleri Hüsniye Tekin ve Deniz Boyraz ile operasyonu öğrendikten sonra büroya giden Genel Yayın Koordinatörü Baki Gül gözaltına alınmıştı.
Bugüne kadar böyle kapsamlı bir işlem yapılmadığını bildiren avukat Bilmez, sadece arama izni alan polisin, kitap, kaset, doküman ve broşürlere el koyduğu, bilgisayar kasalarını almaya çalıştığı ancak buna engel olduklarını ifade etti.
30 kadar polisin katıldığı operasyonda, çalışanlara ait cep telefonların, bilgisayar hard disklerinin, haber notlarının incelemeye alındığı bildirildi.
Ayrıca, "Özgür Halk" ve "Genç Bakış" dergilerine ait bürolarda da arama yapıldığı öğrenildi.