2025 Avrupa Demokrasi Hareketi, kısa adıyla DiEM25 Türkiye Kolektifi’nin ev sahipliğinde yerel, bölgesel ve küresel anlamda içinde bulunduğumuz politik kriz ortamını değerlendirmek amacıyla toplumun farklı kesimlerinden temsilciler) İstanbul’da bir araya geldi.
DiEM25, yereli odağına alıp çağın ruhunu duyan, bunların etkileşerek birlikte var olabileceklerine inanan ulus-ötesi bir politik hareket olarak, emeği, cinsiyeti, doğayı ve kültürü bütünleştirici bir perspektiften yeniden yorumluyor.
Teknolojinin gittikçe hayatı domine eden özelliği ve devasa firmaların inisiyatifinde olmasını “tekno-feodalizm” kavramıyla sorunsallaştırıyor; teknolojiyi, demokrasinin temel araçlarından biri olarak yeniden yorumluyor.
DiEM25 kültürü, onlarca ülkede birbirini duyan, birbirine ağlar üzerinden erişebilen benzer olguları sorun gören ve ortak ilke ve değerlere sahip özneleri ulus-ötesi bir ağda bir araya getirerek yoldaşlık hukukunu ağdaşlıkla yeniden tanımlıyor. DiEM25, kimi ‘sınıf’lar ve sermaye için çoktan işlevsizleşmiş ülke sınırlarını örgütlenme yöntemiyle aşıyor.
Bu yoldaşlık kültürü içerisinde İstanbul’da bir araya gelen DiEM25 ağdaşlarının gündeminde, DiEM25’in yatay örgütlenme anlayışını koruyarak Türkiye’de “ilerici ajandası’ndaki ilke ve değerler üzerinden daha fazla görünür olması; içerik üretme ve toplumsallaştırma kapasitesini artırmanın olanakları tartışıldı. Ana gündem, hiç kuşkusuz, genelinde dünya özelinde Türkiye‘de demokrasilerinmaruz kaldığı ağır tahribattı ve tüm boyutlarıyla birlikte ele alındı.
DiEM25 İstanbul Halk Buluşması kapsamında :
- DiEM25 Nedir?
- İçinde bulunduğumuz siyasi atmosferde DiEM25’in Türkiye’ye dair sözü nedir?
- DiEM25’in “ulus-ötesi” paradigması, “Yeşil Yeni Mutabakat (GND)”a bakışı, dijital dünyayı sorunsallaştırdığı “tekno-feodalizm”, ilerici ajandasında yer alan “Avrupa Anayasası”’nı ve bunları hayata geçirmenin bir tür zamkı olan “kültür vizyonu”nun, DiEM25’in Türkiye için anlamı ve olanakları nedir?soruları tartışıldı.
Halk Buluşması’nı Ankara Kolektifi ve Cinsiyet Kolektifi eş-kolaylaştırıcısı Öyküm Abay, kişisel hikayesini de paylaşarak açtı. Abay, toplantıdaki en genç insanlardan biri olduğunu, DiEM25’in politik anlamda kendisi için ilk yapı olduğunu, kendisini çeken asıl şeyin DiEM25’te hiyerarşinin olmaması olduğu ifade etti.
"Yeni türden bir politika"
Ayrıca herhangi bir DiEM25 üyesinin sözünü her mecrada, her şekilde söyleme imkanı olmasının geleneksel politik yapılardan oldukça farklı nitelikte olduğunu vurguladı. Abay, toplantıyı “Kendimi ifade etmeme olanak sağlaması açısından da aitlik ilişkisi kurarak politik mücadelemi DiEM25’te sürdürmeye karar verdi.” sözleriyle açtı.
DiEM25 Türkiye Kolektifi ağdaşlarından Metin V. Bayrak, şöyle dedi:
“Amacımız DiEM25’in temel kavramlarını, amacını, paradigmasını toplumsallaştırmak. Türkiye yurrtaşlarının perspektifinden bu kavramlar nasıl anlaşılıyor? Çok ağır politik bir süreçten geçiyoruz, gittikçe içine kapanan bir politik-entelektüel bir yapımız var.
"DiEM25’in ulusötesi, tüm Avrupacı, emeği, cinsiyeti ve kültürü yeniden tanımlayan, Avrupa Birliği’ni sorunlu gören ve onu demokratikleştirmeyi kendi varlık nedeni sayan, dünyaya yeni bir anlatı sunan DiEM25’i sizlerle tartışmak istiyoruz.”
Ardından, DiEM25 ağdaşlarından İsmail Gönen, “Türkiye’deki muradımız, aslında hepimizin kendi sivil toplum kuruluşlarında, siyasi partilerde yapmaya çalıştığı şeyleri DiEM25 çatısı altında sınırlardan bağımsız, spontan kolektiflerle gerçekleştirmek. Yeni türden bir politika yapma kültürü yaratmak." dedi.
Cop26 Türkiye Koalisyonu’ndan Çiğdem Özbaş, şunları söyledi:
“Uluslararası ittifak doğurabilecek her türlü birliktelik çok değerli. Demokrasi Konferansında ve Demokraside Birlik hareketleri içerisinde ismin değişik olması nedeni ile tanıştık DiEM25 ile. Ortak çalışmalara yaptığınız katkı çok önemli. Sonrasında Cop26 Türkiye Koalisyonu içerisinde DiEM25’ten arkadaşlarımız her alanda katkı koydular. Farklı çatılarda politika yapsak da DiEM25 üyelerini yoldaşım olarak görüyorum.”
Dünya müesses nizamı, kapalı kapılar ardında işlerini sürdürürken en çok basın özgürlüğünü hedef alıyorlar. Bu nedenle Wikileaks’in kurucusu aynı zamanda DiEM25 üyesi J. Assange, bir sembolün ötesinde anlamlara sahip. Saydamlık ve basın özgürlüğü, demokrasinin olmazsa olmazlarından.
DiEM25, bu nedenle J. Assange davasını yakından takip ediyor. Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve hukuksuz biçimde “rehin” alınan binlerce insan üzerinden temel hak ve özgürlükler gasp edilmekisteniyor. DiEM25, dünya halklarının özgür, adil ve barış içinde demokratik bir yaşam sürebilmesini için basın özgürlüğüne Julian Assange davası dolayımıyla özel bir ilgiyle yaklaşıyor. Demokrasiden temel hak ve özgürlükleri anlayan bütün politik özneleri, gittikçe daraltılmak istenilen özgürlük alanları için birlikte mücadele etmeye davet eden DiEM25, kapitalizm sonrası için yeni bir anlatı sunduğunu ileri sürüyor.
DiEM25 İstanbul Halk Buluşması, aralarında üniversite öğrencilerinden, kültür sanat dünyasından isimlere, ilkim aktivistlere, siyasi parti temsilcilerine çok sayıda kişinin toplantı, topluca yüksek sesle Türkiye’ye ve dünyaya iletilen “Assange’a Özgürlük! Free Assange! Gazetecilik Suç Değildir! Journalism Is Not Crime!” mesajlarıyla sona erdi.
DiEM25’in İstanbul Buluşması’nda 2022 baharında Yeşil Yeni Mutabakat’ı demokrasi bağlamında konuyu bütüncül biçimde ele almayı murad eden geniş katılımla bir konferans düzenlenmesi kararlaştırıldı.
bianet medya gözlem raporları
2021 Üçüncü Çeyrek - Basın Açıklaması
2021 Üçüncü Çeyrek - Tam Metin
2021 Üçüncü Çeyrek - Düzenlemeler, Tepkiler, Hak Aramalar
2021 İkinci Çeyrek - Basın Açıklaması
2021 İkinci Çeyrek - Tam Metin
2021 İkinci Çeyrek - Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma, işsizlik
2021 Birinci Çeyrek - Basın Açıklaması
2021 Birinci Çeyrek - Tam Metin
2021 Birinci Çeyrek - Düzenlemeler, Tepkiler, Hak Aramalar