12 Haziran seçimlerini izlemek üzere Almanya'dan gelen "Nürnberg Heyeti" 12-13 Haziran günleri Şırnak'taydı. Seçim sonuçlarının belli olmasıyla birlikte şehir merkezinde başlayan kutlamalar sırasında kalabalığa atılan bir bomba, biri ağır 12 kişinin yaralanmasına yol açtı.
Bomba atıldığında olay yerinde bulunan Almanya Parlamentosu üyesi Harald Weinberg'le (Sol Parti/Die Linke) yaşananları konuştuk.
Weinberg, heyetin Şırnak'a ulaştığı saatlerde ortamın gergin olduğunu ve daha önce bir grup gence bir sataşma olduğunu söylüyor. Seçim sonuçları belli olduktan sonra sevinç gösterileri başlamış, konvoylar oluşmuş. Şırnak milletvekili Hasip Kaplan'la o sırada beraber olduklarını ve Kaplan'ın çevresindekileri provokasyona karşı uyardığını belirtiyor.
Weinberg, "Otele doğru gidiyorduk. Yaklaşık 20 metre uzağımızda bir bomba patladı. El bombası olduğunu düşünmüyorum. El bombası olsa çok daha büyük bir patlama gerçekleşirdi. Ama bir bomba olduğundan eminim" diyor.
"Kafasından, karnından ve bacağından yaralanan insanlar oldu. Bir kişi de parmağını kaybetti. Bombanın bir dükkândan atıldığını söylediler. İnsanlar öfkeyle bombanın atıldığı dükkâna saldırdı. Bunu gören jandarma göz yaşartıcı bomba atmaya başladı. Biz heyet olarak geri çekildik. Yaşlılar öfkeli gençlerle jandarmanın arasına girip durumu yatıştırmaya çalıştı.
"Biz de yatıştırmaya çalıştık. Jandarmaya orada bir Alman milletvekili olduğu söylendi. Buna cevap olarak bir asker, 'Bana ne. Sen benim ülkemin milletvekili değilsin ki' dedi. Jandarma geri çekildi ama gaz bombası atmaya devam ettiler.
"Biz heyet olarak otele dönmek üzere bir sokağa girdiğimizde bizim tarafa doğru bir gaz bombası atıldı. Kesin olarak bizi hedef alarak atıldığını söyleyemem, ama jandarma bizim o sokağa girdiğimizi yüzde yüz biliyordu. Olaydan sonra Alman Konsolosluğu'na bir protesto mektubu yazdım ve Alman basınına bir açıklama yaptık."
Weinberg'in seçimlerle ilgili gözlemi ise şöyle:
"Seçimlere iki yönden bakılabilir. Almanya standartlarıyla bir karşılaştırma yaptığımızda seçimlerin çok sorunlu olduğu söylenebilir. Örneğin jandarma seçim odalarının yakınlarındaydı.
"Koridorlarda askerler bekliyordu. Yasal olarak 15 metreden daha yakında olmamaları gerekirken bu sınırlama yokmuş gibi davrandılar. Öte yandan, daha önce Türkiye'de seçim izlemiş olan gözlemciler, bu seçimlerin öncekilere oranla daha sakin geçtiğini söylüyor."
Weinberg'e göre 12 Haziran seçimleri büyük bir ilerlemeyi temsil ediyor. "Bağımsız adaylar Türkiye'de demokrasi ve Kürt sorununu çözmek için bir platform yarattılar. Bu platformun oluşmasını engellemek isteyen ve bunu şiddet kullanarak yapmaya çalışan güçler de vardı" diyor ve seçimlerde bağımsız adaylar tarafından kazanılan başarının Erdoğan için bir ders olması gerektiğini düşünüyor. (DA/ŞA)