Aydın’ın Didim ilçesinde dünden itibaren (17 Haziran) 300 gram ekmeğin satış fiyatı 70 YKr olarak belirlendi.
Zamdan haberi olmayan Didimliler dün sabah ekmek almaya gittikleri marketlerden şaşkın ayrıldılar.
Didimli fırıncıların zam öncesinde 250 gram ekmek 50 YKr'ye satılırken, 300 gram ekmeğin 70 Ykr'ye satılması yönünde zammı ise Didim Ticaret Odasından aldıkları öğrenildi.
Ekmek fiyatlarının artışına paralel olarak fiyat uygunluğu ile memurların ve öğrencilerin kahvaltı menüsünü oluşturan simit ise zam şampiyonluğuna imza atarak 75 YKr ile ekmeği de geçti.
"Çocuklarımızı nasıl doyuracağız!?"
Yapılan zamma vatandaşların tepikisi sert oldu. 5 kişilik bir ailesi olduğunu belirten bir kadın "Çocuklarımızı nasıl doyuracağız. Günde en az 8-10 ekmek yeniyor. Günde 7 TL eder, bu şartlarda ekmek de lüks oldu" derken ortaklaşan tepkilerden biri de "Artık soğan ekmek devri de kapandı" oldu.
"Tayyip'in simitleri"
Didimlililer simit zammının yüksekliğinden hükümeti sorumlu tutarak "Yüzde 50'i zammı neye göre veriyorlar anlamadık. Hükümetin asgari ücretten haberi yok mu? Tayyip simitlere de el attı.Öğrencinin, işçinin, memurun yiyeceği olan simit artık lüks oldu" dediler.
Fırıncılar da mağdur..
Ekmeğe yapılan zam sonucunda tepkilerin en çok gösterildiği fırıncılar da mağdur olduklarını açıkladılar.
Fırıncılar maliyetlerin yüksekliğinden halkın bihaber olduğunu ve yapılan bu zammın 5 ay önceki fiyat artışlarını karşılayan zam olduğunu belirttiler.
Didim’de fırıncılık yapan Nihat Sandıkçı "Didim'de 13 fırın var, fırıncı fazla zam yapan olarak görülmemeli. Ekmeğe yapılan zam görülürken undaki, mazottaki fiyat artışları göz ardı edilmemel" dedi.
"Bir çuval un 46 YTL, şu an yeni mahsul çıktığı için piyasa yumuşadı ama bir ay sonra una yeniden zam gelecek. Bizler o zaman ki fiyat artışından dolayı zam alamayacağız. Mazot 3 YTl'nin üzerinde bizler mazotu ekmek servislerinde kullanıyoruz, maya fiyatlarında ki artış, vergiler, makina bakımları ve işçilik maliyetleri göz önünde bulundurulmalı. Didimli fırıncılar olarak bizler 150 YKr'lik bir artış istedik, ancak Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hulusi Akşit Aydın geneline zam vermedi. Yanı başımızda ki sahil kentleri Kazıklı, Milas, Marmaris ve Bodrum'da ekmek 6 aydır 75 YKr. Biz de Didim Ticaret Odasın'dan zam istedik verdi. 6 aydır 5 ay önceki artışların zammını almaya çabalıyoruz."
Sandıkçı ekmek gramajının artışı ile ilgili olarak ise "Tarım ve Köy işleri Bakanlığının kararı ile ekmek gramları Avrupa Birliği Uyum yasaları çerçevesinde, Türkiye genelinde sabitlendi. 300 gramın yukarısı var, aşağısı yok" dedi. (BE/EZÖ)