Özgür Radyo'nun haberine göre SES'in başvurusunu inceleyen İl İnsan Hakları Kurulu, parmak izi alabilecek kurumların ve koşullarının yasada belli olduğunu hatırlatarak, uygulamanın sonlandırılmasını istedi.
Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği uygulamanın henüz deneme aşamasında olduğunu ve tamamen sonlandırıldığını duyurdu.
"İş yerinde parmak izi insan haklarına aykırı"
Daha önce Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) başvurusunu değerlendiren Ankara Valiliği İnsan Hakları İl Danışma Masası, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin çalışanların kimlik kontrolü için parmak izi uygulamasını "insan haklarına aykırı" bulmuştu.
"Kimse parmak izi vermek zorunda değil"
İzmir Barosu avukatlarından Ali Koç,geçen yıl sonunda bianet'in gündeme getirdiği sistemle ilgili, "İnsanlar bu tür bilgilerini vermek zorunda değil. Bu, işe ya da okula devam için bir zorunluluk değil. Benim önerim, bilgilerini vermesinler ve hukuki girişimde bulunsunlar" demişti.
"Savcılıklar suç duyurusunda resen işlem yapmak durumunda. Yani kişilerin takip etmeleri gerekmiyor. Bulundukları barolara başvururlarsa kendilerine ücretsiz avukat da sağlanacaktır."
"Kurum parmak izine zorlayamaz"
Ali Koç, "Bu işlemleri yapanlar hakkında kişisel verilerin hukuka aykırı toplandığı gerekçesiyle suç duyurusu yapılabilir"demişti.
"Böylece hem kayıtlar imha edilir hem de işlem yapanlar hakkında ceza davası açılır; büyük olasılıkla da mahkum olurlar."
Koç, kurumların kişileri bu bilgileri vermeye zorlaması halinde ikinci bir dava açılabileceğini söylüyor:
"Hukuka aykırı bir iş yapıp buna bir de yaptırım uygularlarsa, kişinin tazminat hakkı da doğar."(KÖ)