Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülleri iki birincilik, iki üçüncülük ve iki teşekkür olarak paylaşıldı.
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU GENDER) Dicle Koğacıoğlu Ödüllerini toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve araştırmacıları teşvik etmek amacıyla veriyor.
SU / GENDER ile Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nca Karaköy, Minerva Palas toplantı salonunda 23 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen Dicle Koğacıoğlu ve Ferhunde Özbay'ı Anıyoruz etkinliği üç bölümden oluştu.
Toplantı SU GENDER direktörü Doç. Dr. Ayşe Gül Altınay, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'ndan Füsun Ertuğ ve Aslı Davas'ın konuşmalarıyla açıldı.
İlk bölümünde 8 Nisan 2015'te kaybettiğimiz Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhunde Özbay anısına akademisyen arkadaşları ve öğrencileri Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Akalın, Yrd. Doç. Dr. Arzu Ünal, Doç. Dr. Cenk Özbay, Doç. Dr. Didem Danış, Prof. Dr. Şemsa Özar ve Taylan Acar konuştular.
Etkinliğin ikinci bölümünde Özbay'ın öğrencisi de olan Dicle Koğacıoğlu anısına bu yıl yedincisi düzenlenen makale ödüllerini kazanan çalışmalar sunuldu.
Etkinlik ödül töreniyle sona erdi.
Birincilik iki çalışmaya
Ödül kazananlar: (soldan sağa) Yeşim Mutlu, Mehtap Tosun, Gizem Türkarslan
Birinciliği Gizem Türkaslan ile Leyla Bektaş paylaştı.
Türkarslan ödülü “Siyasetin Kıskacında: Tunus ve Türkiye’de Kadın Örgütleri ve Vatandaşlık Eylemleri” adlı çalışmasıyla aldı.
Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler programında doktora yapan Gizem Türkarslan, bu çalışmasında iki ülkedeki kadın örgütlerinin eylemlerini, vatandaşlık algısını ve eylemlerdeki ortak noktaları irdeledi.
Bektaş ödülü “Anneler ne yapar, kızları ne ister? İki nesil kadın anlatımlarında bir gecekondu mahallesi” adlı araştırmasıyla aldı.
Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri bölümünde doktora yapmakta olan Bektaş, bu çalışmasında kültürel, politik, ekonomik ve toplumsal izleri Limontepe mahallesinde yaşayan iki farklı nesilden kadınların deneyimleri üzerinden inceledi.
Üçüncülük iki çalışmaya
Üçüncülük ödülünü üç akademisyen paylaştı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji bölümünde doktora yapan Mehtap Tosun ve Yeşim Mutlu’nun yürüttüğü “Mesafeleri Aşan Sessizlik: Diyarbakır’dan Çanakkale’ye Güvenlik Anlatıları” adlı çalışma Çanakkale ve Diyarbakır’daki LGBTİ örgüt üyelerinin güvenlik algıları ve bu algıyı nasıl tanımladıklarını inceledi.
Özlem Şendeniz de ödülü “Bahçeden Pazara: Pazarcı Kadınların Anlatımları ile Fındıklı Kadınları Pazarı” adlı araştırmasıyla aldı.
Halen Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi Ana Bilim dalında doktora eğitimine devam eden Şendeniz, ödül alan araştırmasında Karadeniz’in Fındıklı bölgesinde yaşayan ve pazarda kendi ürettikleri ürünleri satan kadınların hayatlarını ve bu hayatların toplumla hangi alanlarda bir araya geldiğini inceliyor.
Teşekkür'ler
Etkinlikte aynı zamanda Göksenin Abdal “Yalçın Tosun Öykülerinde LGBTİ Kimliklerinin İnşası” ve Semih Evciman “Türkiye’de Zorunlu Askerlik Bağlamında Vatandaşlık, Milliyetçi-Militarist (Hegemonik) Erkeklik, ‘Sakalık’-Gazilik ve Yazı Tura Örneği” adlı araştırmalarıyla teşekkür plaketi almaya hak kazandı.
Dicle Koğacıoğlu hakkında1972'de İzmir'de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezuniyetinin ardından doktora çalışmalarına Stony Brook Üniversitesi'nde (SUNY Stony Brook) sosyoloji ve kadın çalışmaları alanlarında devam etti. 1997-98 yıllarında "Anayasa Hukuku ve Müslüman Orta Doğu'da Siyasal Kurumların Modernizasyonu" başlıklı uluslararası projede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Aynı yıl İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) "Türkiye'de Düşünce Özgürlüğü " projesinde danışman ve çevirmen olarak yer aldı.1999'da Boğaziçi Üniversitesi'ne döndü ve Sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi olarak bulundu. Marmara depremi sonrası İzmit Doğukışla Rehabilitasyon Merkezi'nde Kadının İnsan Hakları Projesi'nin travma yaşamış çocuklara yönelik çalışmasında proje koordinatörlüğü yaptı. Aynı dönemde, Müslüman Toplumlarda Kadın ve Cinsellik kitabının editör yardımcılığını yürüttü. 2002-2004 yılları arasında Columbia Üniversitesi ve Brown Üniversitesi Pembroke Kadın Araştırmaları Merkezi'nde doktora sonrası araştırmalarına devam etti. 2005 yılında Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Kültürel Çalışmalar lisans ve yükseklisans programlarının ve toplumsal cinsiyet çalışmalarının geliştirilmesine önemli katkılarda bulundu. Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlere, taşeron sisteminin üniversite dahil hayatın her alanında yarattığı sorunlara, ve her alanda yaşanan eşitsizliklere ve adaletsizliğe dikkat çeken çalışmalar yürüttü. Amargi ve Birbirimize Sahip Çıkıyoruz aktivistiydi, sokak hayvanlarının bakımına yönelik çalışmaların da değişmez gönüllülerindendi. Türkiye'de hukuk sosyolojisi alanının gelişmesine ve toplumsal cinsiyetin bu alandaki öneminin fark edilmesine önemli katkılarda bulundu. Doktora tezi "Türkiye'de Vatandaşlık Bağlamı: Uygulamalar ve Anlamlar" Ortadoğu Ödülleri'ne (Middle East Awards - Population Council) ve Lübnan Politika Çalışmaları Merkezi'nin (Lebanese Center for Policy Studies) Ortadoğu Araştırma Yarışması Ödülü'ne hak kazandı. "Namus cinayetleri" üzerine hukuk ve devletin belirleyici rollerinin altını çizen makaleleri hem uluslararası akademik çalışmalarda, hem de Türkiye'de yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. 2009 yılında aramızdan ayrıldığında, adalete erişim süreçleri üzerine bir alan araştırması yürütüyor, aynı zamanda 12 Eylül darbesinin hukukçular tarafından nasıl algılandığını ve anlatıldığını inceliyordu. |
(APA)