Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aktivist Dicle Koğacıoğlu, Zincirlikuyu Camisinde yapılan törenin ardından caminin bulunduğu mezarlığa defnedildi.
Ailesi, arkadaşları, çalışma arkadaşları ve öğrencilerinin katıldığı törende feministler Koğacıoğlu'nun tabutuna mor çiçekler koydular. Koğacıoğlu'nun kadın eylemlerinde çekilmiş iki fotoğrafını taşıdılar.
Kılınan cenaze namazının ardından Koğacıoğlu'nun tabutunu kadınlar taşıdı.
Bugün 13.00'de düzenlenen törene aralarında Nükhet Sirman, Gülnur Acar Savran, Nadire Mater, Nilgün Yurdalan, Ümit Fırat, Stella Ovediva, Necmiye Alpay, Nimet Tanrıkulu, Filiz Karakuş, Celalettin Can, Murat Çelikkan, Necla Akgökçe, Yasemin Öz, Cem Dinç, Kamber Saygılı, Halil Berktay, Hakan Erdem, Nedim Nomer, Ferhunde Özbay, Yeşim Arat, Akın Evren, Umur Coşkun, Meral Özbek, Meltem Ahıska, Nazan Üstündağ, Nusret Karayazgan ve Ayşe Öncü'nün yanı sıra Amargi, Mor Çatı ve Sosyalist Feminist Kolektif üyeleri ile Boğaziçi, Sabancı ve Koç üniversitelerinden çalışma arkadaşları, akademisyenler ve Tuzla tersanesi işçileri de katıldı.
Tören öncesi Barınak Gönüllüleri ve Hayvanlara Yaşam Hakkı Derneği görevlilerince, Koğacıoğlu’nun vasiyeti gereği derneklerle ilgili tanıtıcı broşürler dağıtıldı.
Dicle Koğacoğlu kimdir?
13 Eylül 1972'de İzmir'de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümünün ardından New York Eyalet Üniversitesi'nde sosyoloji ve kadın çalışmaları bölümlerinde araştırma görevlisi olarak çalıştı.
1997'de "Anayasa Hukuku ve İslam Orta Doğu'da Siyasal Kurumların Moderasyonu" projesinde araştırma görevlisi olarak bulundu. Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenen projenin koordinatörü Said A. Arjomand'dı.
Aynı yıl İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde (HRW) "Türkiye'de Düşünce Özgürlüğü " projesinde danışman ve çevirmen olarak yer aldı.
1999'da Boğaziçi Üniversitesi'ne döndü ve sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kadının İnsan Hakları Vakfı'nın İzmit Doğukışla Rehabilitasyon Merkezi travma bölümü projesinin danışmanlığını yaptı. "Müslüman Dünyada Kadın ve Cinsellik" kitabında editör yardımcılığı yaptı.
2002'de ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Çalışmalarını 2005'ten ölümüne kadar Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar bölümünde sürdürdü.
Tez projesi "Türkiye'de Vatandaşlık Bağlamı: Uygulamaları ve Anlamları" ile Ortadoğu Araştırma Yarışması'ndan ve Stony Brook Beşeri Bilimler Esntitüsü'nden ödüller kazandı.
Amargi ve Birbirimize Sahip Çıkıyoruz'de aktivisti olan Koğacıoğlu, sokak hayvanlarının bakımı konusunda gönüllü çalışmalar yürüttü. Çeşitli dergilerde ve kitaplarda çok sayıda makalesi yayınlandı.(BÇ)
* Bu habere Emrah Güler katkı sundu.