Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nin, Ekim 2009'da yaşamını yitiren akademisyen ve aktivist Dicle Koğacıoğlu anısına düzenlediği makale ödülü yarışması için başvurular başladı. Son başvuru tarihi, 2 Eylül 2011.
Üniversitenin Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu'nun bu yıl ikinci kez gerçekleştireceği yarışmanın amacı, Türkiye toplumu ve kültürü üzerine toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik etmek.
Yarışma, tüm sosyal ve beşeri bilimler yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile son iki yıl içinde bu alanlarda yüksek lisans dereceği almış araştırmacılara açık. Yarışmaya katılan makaleler anonim olarak, üniversitelerarası bir seçici kurul tarafından değerlendirilecek.
Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü, 2011 yılı için birinciye 1000 TL, ikinciye 750 TL, üçüncüye 500 TL olarak belirlendi. Sınırlı sayıda yarışma katılımcısı çalışmalarını sunmak üzere bir günlük bir konferansa davet edilecek, ödüller bu konferans sonunda duyurulacak.
16 üniversiteden 28 araştırmacı başvurmuştu
Geçtiğimiz yıl yarışmaya Türkiye içinden ve dışından toplam 16 farklı üniversiteden 28 lisansüstü araştırmacı başvurdu.
Makale ödülünün birincisi "Bir'in ve Dil'in Hegemonyasından Kurtulmak: Yaşam Yazımında Çokseslilik" başlıklı makalesiyle York Üniversitesi'nden Özlem Ezer oldu.
İkincilik ödülünü Sabancı Üniversitesi'nden "Eşcinsel Mekanlar: Erkek Eşcinsellerin Toplumsal Cinsiyet Kurulumunun Heteronormativite ile İlişkisi" başlıklı makalesi ile Doğu Durgun kazandı.
Üçüncülük ödülüne ise "Dört Duvarın Arasında Gül(ebil)mek: 'Cop Dansı'na, 'Lasonil'e, 'Tam Mahkemelik Morluklar'a Dair" başlıklı makalesiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Meral Akbaş layık görüldü. Kazananlar ödüllerini Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker'den aldılar.
Başvuru koşulları
Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanlığı, yarışmanın başvuru koşullarını şöyle açıkladı:
* Yarışmaya katılacak makaleler daha önce yayımlanmamış, yeni ve özgün olmalıdır.
* Makaleler, başlık, dipnotlar ve referanslar dahil 6000 kelimeyi aşmamalı, dipnotlar sayfa altına değil makale sonuna eklenmeli, makalenin dili Türkçe olmalıdır.
* Makaleyle birlikte 500 kelimelik bir özet ve başvuru sahibinin özgeçmişi sunulmalıdır.
* Başvuru sahibinin adı, soyadı, kurumu, yazışma ve e-posta adresiyle diğer iletişim bilgileri açıkça belirtilmelidir.
* Makale, özet, özgeçmiş ve iletişim bilgileri Word dosyası olarak [email protected] adresine iletilmelidir.
* Son başvuru tarihi 02 Eylül 2011. (BB)