Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (DİAYDER) 4'ü tutuklu 23 üyesinin yargılandığı davanın 4'üncü duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmaya, tutuklu dernek başkanı Ekrem Baran, Hafit Tunç, Ali Fuat Hatip ve Mehmet Emin Aslan, Silivri Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, duruşmada birçok tutuksuz mele ile avukatları hazır bulundu.
TIKLAYIN-DİAYDER davası ertelendi | Sivil Cuma namazı kıldırmak suç değil
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Müdürlüğü çalışanı Esra Huri Bulduk, bugünkü duruşmada tanık olarak dinlendi.
Bulduk, ifadesinde "İBB Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nde 20 yıldır çalışıyorum. Aynı telefon numarasını kullanıyorum. Telefonum çoğu dernek, kurum ve kişilerde var.
"Beni muhtar, öğretmen, dernek başkanı kişiler arayarak, ihtiyaç sahipleriyle ilgili bilgi verirler. Bizler de daha önce yardım almış mı almamış mı kontrol ederiz. Sosyal yardım almamışsa nereye başvurulması gerektiğini söyleriz. Başvuranların evine gidilerek inceleme yapılır.
"Eğer gerçekten ihtiyacı varsa, ekiplerimiz sosyal destek yardımı yaparlar. İhtiyaç sahipleri bize ulaştığında, ben de hayırseverlere bildiriyorum. Onlar da ihtiyaç sahipleri için zincir marketlerin 100-200 lira tutarındaki alışveriş kartlarından gönderir. Bu kartlar İBB'nin sosyal yardım kartlarından ayrıdır" dedi.
TIKLAYIN-DİAYDER davası | Kürtçe hutbe suçlama konusu yapılıyor
"Namaz kılmak suç değil"
Tutuksuz yargılanan din insanı Enver Karabey ise; suçlamaları kabul etmediğini söyledi: "Ben din adamıyım. Derneğimizin herhangi bir örgütle bağlantısı yok. Ben dinimin kurallarını uygular ve buna göre hareket ederim. Bunun dışına çıkmamız mümkün değil.
"Hiçbir illegal örgüt adına para da toplamadım. Cuma namazlarına katılmanın ve namaz kılmanın suç olmadığı açık ve net. Kapımız herkese açık. Bizler DİAYDER olarak elimize silah almadık."
TIKLAYIN-9 imam Kürtçe hutbe okuduğu gerekçesiyle tutuklandı
"Herkes yardım yapıyor"
Dernek Başkanı Ekrem Baran'ı da "İslam doğrultusunda herkes yardım yapıyor. Bizler de bu şekilde insanlara yardım etmek istedik. Bununla ilgili hadis ve ayetler var.
"Dernek bu şekilde ihtiyaç sahiplerine yardım ediyor. Bize yapılan suçlamaların adaletsizlik olduğunu düşünüyoruz. Sağlık sorunlarım var, tahliye edilmesem bile adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep ediyorum" dedi.
Dosya savcıya gönderildi
Mahkeme heyeti, Dernek Başkanı Ekrem Baran'ın tutukluluk halinin devamına, Hafit Tunç, Ali Fuat Hatip ve Mehmet Emin Aslan'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
Hakkındaki 'ev hapsi' verilenlerin, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına, yurt dışı çıkış yasağının ise devam etmesine hükmetti.
Dosya mütalaa hazırlaması için duruşma savcısına gönderildi.
TIKLAYIN-'İBB teftişinde' adı geçen DİAYDER'in iddianamesi kabul edildi
İddianamede ne var?
DİAYDER hakkında hazırlanan 35 sayfalık iddianamede derneğin, KCK sistematiği doğrultusunda kurularak faaliyet yürüttüğü iddia ediliyor.
Derneğin internet sitesinde Kürt sorununa ilişkin düzenlediği anket, 2013'ten bugüne yaptığı açıklamalar ve üyelerin katıldıkları eylemler suçlama konusu yapılmış durumda.
Derneğin kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen yardım kartlarının sistemli bir şekilde örgüt üyelerine ulaştırıldığı da iddialar arasında.
İddianamede sanıklardan Mehmet İ.'nin, İBB'de gassal olarak işe alınmasında DİAYDER yöneticilerinin referans olduğunu ve kendisiyle birlikte bazı kişilerin de dernek öncülüğünde işe alındığını yönünde ifadeler var.
Yine iddianamede Mehmet İ.'nin kişilerle belediyeye ilk girdiklerinde maaşlarından bir kısmını DİAYDER'e vereceklerini söylediği anlattığına yer veriliyor.
Mehmet İ.'nin aldığı 4 bin lira maaşın bin lirasını DİAYDER'e verdiği kaydedilen iddianamede, benzer şekilde DİAYDER tarafından belediyelerde işe sokulan üyelerin maaşlarının bir kısmını derneğe aktardıkları belirtiliyor.
(RT)