2. Mezopotamya Sosyal Formu (MSF) etkinlikleri kapsamında "Arap Baharın Okumak: Olasılıklar ve Sonrası" konulu oturumda Faik Bulut moderatörlüğünde gazeteci Yusuf Karadaş, Dicle Üniversitesi öğretim üyesi İrfan Açıkgöz, Özgür Gündem Gazetesi Editörü M.Ali Çelebi, Lübnan Komünist Partisi üyesi Nidal Chartouny, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi üyesi Osama Tamim ve Ürdün Halk Birliği üyeleri konuştu.
Nidal Chartouny, Arap baharının güneşinin özellikle kapitalizm ve emperyalizmin yaşadığı çalkalanma ile doğduğunu belirterek, rejimin başını düşürmenin rejimi düşürmek anlamına gelmediğini söyledi.
"Emperyalizm ve siyonizme karşı savaşmak kolay değil henüz yolun başındayız, mücadeleyi yükselterek devam ettirmek ve devrimi yaymak gerekir. Emperyalist güçler Ortadoğu'yu küçük, güçsüz ve etki altına alabileceği şekilde dizayn etmek istiyor. Bölgedeki ilerici halk güçleri yeniden önderliği eline alıp sosyalizmi kurmalı."
Ali Çelebi öngörülen kapitalist zihniyetlere karşı anti tez üretmek gerektiğini söyleyerek "öz yönetim, konfederalizm Arap ülkelerin tartışması gereken konulardır" dedi.
Osama Tamim, Arap dünyasının hiçbir başkentinin "Arap Baharı"ndan kaçamadığını söyleyerek, Filistin'de de toplumsal hareketin dönüşümün devam ettiğini belirtti.
Tamim, "kraliyetleri, cumhuriyetlere,demokrasilere dönüştürmek gerektiği gerekir; halk ayaklanmaları kazanacak" dedi.
İrfan Açıkgöz de Ortadoğu'daki ayaklanmalarının nedeninin kapitalizmin ve yoksulluğun önlenememesi olduğunu vurguladı.
Yusuf Karadaş ise Arap coğrafyası daha çok batı merkezli oryantalist bakış açısıyla görüldüğünü, "Burada bir halk ayaklanması olmuşsa dışarıdan yapılmıştır; çünkü Arap halkı ayaklanma yapamayan cahil bir halk olarak gösterilmeye çalışılıyor; bu Kürtler içinde geçerli" dedi. (MSF/NV)