Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı ya da kısa ve bilinen ismiyle TÜSTAV, Türkiye'de dijital arşivciliği titizlikle sürdüren ve bu konuda önde gelen kurumlardan biri.
Nisan 1992'de kurulan Vakıf, ağırlıklı olarak Türkiye sol hareketi ve işçi sınıfıyla bağlantılı kaynakları arşivinde bulundurmasıyla biliniyor.
TÜSTAV ekseriyetle arşivine yeni bir yayın eklemeye devam ediyor. Arşivine eklediği son yayınlardan biri ise Devrimci Yol Dergisi nüshaları ve Devrimci Yol broşürleri oldu.
'80 öncesi ve sonrası
İlk sayısı 1 Mayıs 1977'de çıkan Devrimci Yol Dergisi'nin sahipliğini Mehmet Yazıcı, sorumlu müdürlüğünü ise Yaşathak Aslan yaptı.
Devrimci Yol dergileri, 1980 askeri darbesi öncesi ve sonrasına ışık tutmasının yanı sıra, Türkiye'de tirajı 100 bini bulan bir yayın olarak da özel bir ilgiyi hak ediyor.
TIKLAYIN - Dijital arşivcilikte sol ve işçi sınıfı penceresi
TÜSTAV, derginin 23 sayısını okurların kullanımına açarken; 1977 tarihli Devrimci Yol Bildirgesi'ni, "Saflarımızı Terk Edenler" ve "Devrimciler Ne İçin Savaşıyor?" broşürlerini de paylaştı.
Sitede ayrıca Çorum ve Merzifon direnişleri ve Cumhuriyet Gazetesi'ni boykot özel sayısını da bulmak mümkün.
TÜSTAVTürkiye Komünist Partisi (TKP) ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) birleşmesiyle oluşan Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) tarafından Nisan 1992'de kuruldu. Kurucuları; Nabi Yağcı, Ahmet Kardam ve Abdurrahman Atalay. Amaç: Öncelikli olarak TKP, TİP ve TBKP olmak üzere Türkiye işçi ve sol hareketine ilişkin bilgi ve belgeleri toparlamak, korumak, kullanıma açmak ve yayımlamak. "TÜSTAV ülkemiz komünist, işçi ve sol hareketinin geçtiğimiz yüzyıllık dönemine -Türkiye işçi sınıfının ve emekçi halkın sendikal ve siyasal eylemine- ilişkin bilgi ve belgeleri toparlayıp, arşiv düzeninde korumayı ve araştırmacıların kullanımına sunmayı ve giderek bir emek tarihi araştırmaları enstitüsü yaratmayı amaçlayan bir tarih ve arşiv kurumudur." |
(TY)