İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Nisan'da iki kişinin ölümüyle sonuçlanan İstanbul Bostancı'daki "Devrimci Karargah" örgütüne yönelik operasyonla ilgili aralarında gazetevatan.com İnternet sitesi yetkilisi Aylin Duruoğlu'nun da bulunduğu 17 kişiye dava açtı.
Örgüt evi olduğu ifade edilen yere düzenlenen operasyon sonunda Orhan Yılmazkaya, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli Emniyet Amiri Semih Balaban ve yoldan geçen Mazlum Şeker ölmüş, sekiz polis ve iki vatandaş da yaralanmıştı.
Beş ay hapis yattılar beş ay daha bekleyecekler
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık'ın, 13 kişinin tutuklandığı operasyonla ilgili iddianamesini sunduğu İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek, duruşma günü olarak 23 Şubat 2010'u seçti. 17 kişi için, 7,5 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları istendi.
Operasyonda öldürülen Yılmazkaya ile bağlantıları olduğu iddiasıyla 30 Nisan'dan beri tutuklu olan 13 sanık, hakim karşısına çıkmak için 10 ay beklemiş olacaklar.
15 Eylül'de kaleme alınan iddianamede, sanıklardan Necdet Öztürk, Selim Öztürk, Ergin Öncü, Muhammet Çetin, Özgür Dinçer, Melek Seven, Mustafa Aşula, Abdülselam Sultan, Nail Arıkan, ve Ceren Sütlaş'ın "Ergenekon Soruşturması"ndan haklarında işlem yapılanlarla irtibat olduğu yönündeki iddiayı işleyen tespit tutanağının savcılığa gönderildiği de ifade ediliyor. Eylemlereyse Fatih Aydın, Cem Bozkurt, Özgür Dinçer ve Orhan Yılmazkaya'nın katıldığına yer veriliyor.
20 yıllık "1 Mayıs gözaltısı" iddianamede
İddianamede, gazetevci Aylin Duruoğlu'nun, 20 yıl önce 1 Mayıs kutlamalarında gözaltına alınması da delil olarak gösterildi. Duruoğlu'nun, "Devrimci Karargah" terör örgütü üyesi olmak suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.
Duruoğlu'nun evindeki aramada bulunan cep telefonunun hafıza kartında, 100'lük desteler halinde özel bir banka etiketli, yaklaşık 250 bin dolar olduğu savunulan paranın önünde çekilmiş fotoğraflarının bulunduğu, resimlerin oluşturulma tarihinin 4 Şubat 2008 olduğuna da yer verildi.
"Ergenekon" ile "dolaylı irtibat" varmış....
Fotoğraftaki paraya ilgili Duruoğlu'nun bankada herhangi bir hesap akışıyla ilgili kayda rastlanmadığının belirtildiği iddianamede, bankada seri numaraları tespit edilen fotoğraftaki paraların kimlere teslim edildiğine dair herhangi bir kaydın bulunmadığı, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 21 Mayıs 2009 tarihli tespit tutanağında ise Duruoğlu'nun sabit ve cep telefonu numaralarının görüşme dökümlerinde Ergenekon Soruşturması kapsamında haklarında işlem yapılan kişilerle dolaylı irtibatı bulunduğu ileri sürüldü.
İddianamede, Duruoğlu'nun "üniversitede birlikte okuduğu ve yazar olduğu için birkaç kez görüştüğünü ifade ettiği Yılmazkaya'nın görüşmelerde "gizliliğe riayet etmesi ve takibe karşı önlem alması" da gazeteciye karşı suçlama olarak yer alıyor.
Sütlaş'a tek suçlama, bir iyilik..
Örgüt üyeliği suçlamasıyla karşılaşan ancak evinde yapılan aramada suç unsuruna rastlanmadığına yer verilen Ceren Sütlaş'a yönelik tek suçlamaysa hesabına tanıdığı Yılmazkaya için yurtdışından gönderilen parayı ona vermesi.
İddianamede istenen cezalar
Fatih Aydın, Cemal Bozkurt, Özgür Dinçer ve İbrahim Şimşek, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "kasten öldürmek"ten ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, diğer suçlardan da dokuz ay ile 300 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.
Mehmet Yeşiltepe, Muhammet Çetin, Ergin Öncü, Abdülselam Sultan, Süleyman Gürkan Anıl, Nail Arıkan, Mustafa Aşula, Melek Seven, Necdet Öztürk, Ceren Sütlaş, Sevim Öztürk ve Metin Akdemir'in de 7.5 ile 36 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. (EÖ)