Devrimci Karargah örgütüyle ilgili 23 Şubat'ta görülecek dava öncesi sivil toplum örgütleri, örgütle bağlantısı olduğu iddiasıyla dokuz aydır hapiste tutulan Devrimci Hareket dergisi çalışanı Mehmet Yeşiltepe, Demokratik Dönüşüm dergisi yazarı Murad Akıncılar'ın tahliyesini istiyorlar.
Yeşiltepe için dün (10 Şubat) TMMOB İstanbul Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenlenirken Ankara'da Düşünceye Özgürlük Girişimi, Akıncılar'ın tahliyesini talep etti.
27 Nisan 2009'da yapılan ve Orhan Yılmazkaya ile birlikte, bir polis ve bir sivilin de öldüğ İstanbul Bostancı'daki operasyonla ilgili aralarında gazetevatan.com İnternet sitesi yetkilisi Aylin Duruoğlu'nun da bulunduğu 17 kişi hakkında dava açılmıştı. Dava, 23 Şubat'ta İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak.
Öztürk: Yeşiltepe tanık bile olamazdı
İstanbul'daki basın toplantısına Yeşiltepe'nin avukatlarından Erman Öztürk, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi avukatı Fazıl Ahmet Tamer, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'nden avukat Güray Dağ, Elektrik Mühendisleri Odası'ndan (EMO) avukat Funda Ekin, avukat Sabri Kuşkonmaz, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) üyesi ve Günlük Evrensel gazetesi yazarı aavukat Kamil Tekin Sürek ve avukat Kemal Aytaç katıldılar.
Yeşiltepe'nin tutukluluk sürecinde keyfiyet ve birçok hukuksuzluk bulunduğunu savunan hukukçular, Yeşiltepe'nin somut delil yokluğunda dokuz aydır hapiste tutulduğu iddia edildi.
Yeşiltepe'nin tanık bile olamayacağı, hiçbir ilgisinin olmadığı bir olaydan tutuklandığını iddia eden Öztürk, iddiaların tamamının "asılsız ve polis kaynaklı" olduğunu, "gizlilik" kararı nedeniyle dosyaya aylarca ulaşamadıkları gibi gizlilik kararının dahi kendilerine verilmediğini ifade etti.
Öztürk, Yeşiltepe'nin Yalçın küçük ile çekilen fotoğrafının bulunduğu şeklinde basında çıkan haberlere tepki göstererek, "Fotoğrafın Yalçın Küçük'ün oğlu Devrim Küçük'e ait olduğu anlaşıldı ve Yalçın Küçük, Star gazetesine dava açarak onu tazminat ödemeye mahkum etti" dedi.
"Yayın bulundurmak ve geriye bakmak suç"
Tamer de, dosya yaşanan hukuksuzluklara iyi bir örnek oluşturduğunu kaydetti: "Hukuk sürecini kullanarak insan hak ve özgürlükleri engelleniyor. Eskiden yargısız infaz yöntemleri daha ön planda iken bugün artık yargı ile infaz ediliyor insanlar..."
Dağ ise, "Yeşiltepe 10 ay sonra mahkemeye çıkarılacak. Bunun hukukla açıklanacak bir tarafı yoktur" dedi. Ekin, "yasal yayınlar ve yazıların kişinin bilgisayarında bulunmasının delil sayılmasına" tepki gösterirken Kuşkonmaz, dosyada "sokakta yürürken sağa sola bakmanın örgütsel bir eylem olarak yansıtılmasını" eleştirdi.
Aytaç ise, "Yılmazkaya ile çay içen, yemek yiyen, sohbet eden herkes tutuklanmış. Hukuksuzlukları teşhir etmeli ve buna karşı mücadele vermeliyiz" diye konuştu. Sürek de yaşananları bir "hukuk skandalı" olarak nitelendirdi.
"Murat Akıncılar serbest bırakılsın"
Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ise, devrimci sosyalist çevrelere ve yayın organlarına yönelik sıklık gösteren ve "terörle mücadele" adına yapılan operasyonları kınadı.
Akıncılar'ın bir entelektüel, sosyalist yazar, Marksist bir akademisyen, Özgür Üniversite'nin öğretim üyesi, sendika uzmanı, siyasetçi ve halen de Demokratik Dönüşüm dergisi yazarlığı yaptığını belirten aydınlar, "keyfiliğe ve haksızlığa son verilsin" dedi.
"Akıncılar'ın terörist olduğuna inanmıyoruz ama onun devlet terörüne maruz kaldığı konusunda bir kuşku taşımıyoruz. Özgürlük, eşitlik ve demokrasiden yana olan, düşüncenin hiçbir koşulda suç kelimesiyle yan yana getirilmemesi gerektiğine inanan herkesi de bize katılmaya davet ediyoruz..."
Girişimde Başkaya, Beşikçi, Demirer de var
Fikret Başkaya, İsmail Beşikçi, Sait Çetinoğlu, Mahmut Konuk, Sibel Özbudun, Temel Demirer, Fatime Akalın, Nalan Temeltaş, Ülkü Uzun Çevik, Özgür Başkaya, Ayhan Çınar, Tayfun İşçi, Faysal Özçift, Hüseyin Ayyıldız, İhsan Kandemir, Mihdi Perinçek, Engin Selim Bayramoğlu, Merdan Özüdoğru, Necmettin Salaz, İsmet Erdoğan, Paşa Öztürk, Mustafa Kahya ve Oktay Etiman. (EÖ)