Bostancı'da 27 Nisan 2009'da gerçekleştirilen ve Orhan Yılmazkaya ile birlikte bir polis ve bir sivilin de öldüğü "Devrimci Karargah Operasyonu" ile ilgili davanın görülmesine bugün İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.
Kimlik tespiti yapılıp duruşmaya ara verildi
Geç başlayan sabahki oturumda sanıkların kimlik tespiti yapıldı; duruşmaya 13:00'e kadar ara verildi.
Kimlik tespit işlemleri sırasında sanıklardan Fatih Aydın elektrik tesisatçısı, Cemal Bozkurt turizm sektörü çalışanı, İbrahim Şimşek motokurye, Mehmet Yeşiltepe elektrik mühendisi ve dizgi işleri yaptığını, Ergin Öncü gümrük muhafaza memuru, Abdülselam Sultan haber editörü, Muhammet Çetin kameraman, Aylin Duruoğlu gazeteci, Nail Arıkan avukat, Necdet Öztürk ve Selim Öztürk gemi işletmecisi, Melek Seven sinema TV sektöründe yapım amiri, Ceren Sütlaş su ürünleri mühendisliği mezunu işsiz, Metin Akdemir reklam yazarı ve editör, Mustafa Aşula gazete bayiliği yaptığını söyledi.
16'sı tutuklu 17 sanık arasında Özgür Dinçer de bulunuyor. Erkek sanıklar Tekirdağ 1 ve 2 no'lu F Tipi cezaeinde, kadın sanıklar da Bakırköy Kadın Tutukevi'nde tutuluyor.
Kanar: Hukuk dışı veriler iddianameden çıkarılsın
"Devrimci Karargah Operasyonu" ile ilgili davanın öğleden sonraki oturumunda müdahil avukatlardan Ercan Kanar, hukuka aykırı yollarla elde edilmiş delillerin ve şüphelilerin özel yaşamlarını ihlal eden, toplumsal yaşam tarzlarını damgalayan verilerin iddianameden çıkarılmasını istedi. Mahkeme bu talebi, "delillerin hukuka uygun olup olmadığının yargılama aşamasında belli olabileceği" gerekçesiyle reddetti.
Öğleden sonraki oturumda, 17 sanıktan dokuzunun sorgusu tamamlandıktan sonra duruşmaya 15 dakika ara verildi.
Yasadışı örgüt üyesi olmakla suçlanan sanıklardan Fatih Aydın, Cemal Bozkurt ve Özgür Dinçer, "Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) il binasına bombalı, 1. Ordu Komutanlığı'na havan toplu saldırı düzenlenmesi" ile ilgili soruları "Davaya henüz vakıf olamadığım için savunmamı yapmayacağım" diye yanıtladı.
Sanıklar İbrahim Şimşek, Mehmet Yeşiltepe, Ersin Öncü, Abdulselam Sultan, Muhammed Çetin ise haklarındaki suçlamaları reddetti.
Motokurye Şimşek, "Kitapçı Ali olarak tanıdığı ve gerçek kimliğini duruşma sırasında öğrendiği kişiden aldığı koliyi, kitap olduğunu sanarak AKP il binasına bıraktığını" söyledi.
Devrimci Hareket Dergisi çalışanı Yeşiltepe, teorisyen olduğu yönündeki iddiaları yalanladı; "Orhan Yılmazkaya okul arkadaşımdı. Tesadüfen iki kez birlikte çay içtim. 2000'de cezaevinden çıktıktan sonra mümkün olduğunca açık ve şeffaf yaşadım. Polisteki özensizlik savcılıkta son bulur diye düşünüyordum ama aynı özensizlik burada ve iddianamede de sürdü" diye konuştu.
Gümrük Koruma Memuru Öncü "Ailemle birlikte işlettiğimiz kafeteryada tadilat yapmaya Ocak 2009'da karar verdik. Elektrik işlerini Fatih Aydın'a verdim. Suç delili olarak gösterilen fotoğraflardaki kişinin ben olmadığım da kanıtlandı" dedi.
Haber editörü Sultan ise "sanıklardan Mustafa Aşula ve Özgür Dinçer'i tanıdığını" söyledi, "Aşula'nın bir büfesi vardı. Dinçer de orada çalışıyordu. Geçen yıl Ocak ayında Dinçer ev kirasını ödeyemediğini söyleyerek yardım istedi. Ben de borç verdim. Bir kısmını iade etti. Terörle Mücadele Şubesi'nde gözaltındayken tuzak sorular ve psikolojik baskı ile onunla ilişkilerim soruldu" şeklinde ifade verdi.
Dinçer'i evlerinde barındırmakla suçlanan kameramanlardan Çetin "Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bölümündeki yüksek lisansıma devam edebilmek ve masrafları paylaşmak için Dinçer'i evimde barındırdım" dedi.
Anıl ise İstanbul'a 2006'da geldiğini, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema Yüksek Lisans Programına kaydını yaptırdığını, geçim ve barınma problemleri nedeniyle ev ortağı aradığını öğrendiği Dinçer ile evini paylaştığını, herhangi bir siyasi faaliyet içinde olmadığını ifade etti.
Ne kadar ceza isteniyor?
Aralarında Devrimci Hareket dergisi çalışanı Mehmet Yeşiltepe ve gazetevatan.com internet sitesi yetkilisi Aylin Duruoğlu'nun da bulunduğu 17 kişi hakkında açılan davanın iddianamesi, 15 Eylül 2009'da hazırlandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Fatih Aydın, Cemal Bozkurt, Özgür Dinçer ve İbrahim Şimşek hakkında ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'' ile ''kasten adam öldürmek'' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan da 9 ay ile 300 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
Mehmet Yeşiltepe, Ergin Öncü, Abdülselam Sultan, Muhammet Çetin, Mustafa Aşula, Nail Arıkan, Necdet Öztürk, Sevim Öztürk, Melek Seven, Ceren Sütlaş ve Metin Akdemir hakkında da 7.5 ile 36'şar yıl arasında değişen hapis cezaları; Aylin Duruoğlu hakkında ise''örgüt üyeliği'' suçundan 7.5 ile 15 yıl arasında hapis cezas talep ediliyor.
Oradaydılar
Duruşmayı izlemek için adliyeye gelenler arasında Vatan gazetesi yazarları Reha Muhtar, Zafer Mutlu, Zülfü Livaneli, Güngör Mengi, Ruhat Mengi, Necati Doğru; İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Temsilcisi Emma Sinclair-Webb; Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Almanya Şubesi'nin Türkiye koordinatörü Amke Dietert; Türkiye PEN Tutuklu Yazarlar Komitesi Başkanı Halil İbrahim Özcan; bianet'ten Ertuğrul Kürkçü, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yöneticisi Hüseyin Yeşil, 78'liler Girişimi'nden Füsun Çeliköz ve Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) avukat Kemal Aytaç'ın yanı sıra, Mehmet Yeşiltepe'nin tutuklanmasına gerekçe gösterilen yazıların sahipleri de vardı. (BB) Yargılananlardan bir kişinin adı talebi üzerine 15 Nisan 2020'de haberden çıkarılmıştır.