İran muhalefeti de Arap ülkelerindeki devrim rüzgarına kapıldı. İranlılar 14 Şubat'ta sokağa dökülmek için organize oluyor. "Yeşil Devrim"in canlanması gözüyle bakılan hareketten hemen önce muhalefet liderlerinden Mehdi Kerrubi ev hapsi cezası aldı.
Mehdi Kerrubi'nin 14 Şubat'taki eylem için izin istediği gerekçesiyle ev hapsine mahkum olduğun açıklandı. Kerrubi'nin internet sitesi sahamnews.org'da, güvenlik güçlerinin muhalif liderin başkent Tahran'daki evinin girişinde beklediği ve yakınlarıyla görüşmesinin engellendiği ifade edildi.
İranlı muhalif liderin eşi Fatma Kerrubi'ye telefonla ulaşan euronews'ün haberine göre, Kerrubiler'in evinin önünde aylardır polis bekliyordu, son bir haftadır görevlilerin sayısı arttı. Çocuklarının bile içeriye girmesine izin verilmedi.
"Devlet törenine katılın"
Eski meclis başkanı Mehdi Kerrubi, halen Ulusal Güven Partisi'nin liderliğini görevini yürütüyor. 72 yaşındaki Kerrubi, 2009 seçimlerinden zaferle çıkan Mahmud Ahmedinejad'a karşı aday olmuştu.
Mehdi Kerrubi ve Mir Hüseyin Musavi, Mısır ve Tunus'taki protestoları desteklemek için gösteri izni istemiş, Başsavcı Gulam Hüseyin Muhsini Ejeh ise talebi reddetmişti. Başsavcı Ejeh, eylem yapmak isteyenlere, bugün devlet organizasyonuyla kutlanacak İran Devrimi'nin 32'nci yıldönümü törenlerini adres gösterdi.
"Polis devleti gibi"
Cezaevinden yeni çıkan rejim karşıtı blog yazarı Seray Mirdemedi, karşı karşıya kaldıkları baskıları şöyle dile getirdi: "Polis devletine benzer bir durum söz konusu. Tüm rejim karşıtları baskı altında. Ya ev hapsinde ya cezaevindeler. Reform yanlısı partiler de ya yasaklanıyor ya faaliyetleri engelleniyor. Rejimi eleştiren gazeteler ise zaten kapandı."
"Yeşil Devrim"de ne oldu?
Haziran 2009'da baskıcı rejime karşı ayaklanan halk hareketi "Yeşil Devrim" diye adlandırılmıştı. 1979 İran Devrimi'nden bu yana düzenlenen en geniş katılıma sahip gösterileri tetikleyen 12 Haziran'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hile yapıldığı düşüncesiydi. "Oyum Nerede" sloganıyla sokağa dökülen Mir Hüseyin Musavi ve Kerrubi taraftarları, Ahmedinejad yanlıları ve Cumhuriyet Muhafızları'yla karşı karşıya geldi. En az 20 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce eylemci ve gazeteciler tutuklandı, gösteriler bastırıldı. (AS/EÖ)