Latin Amerika ülkesi Honduras'ta askeri darbeyle devrilen ve sürgüne gönderilen Manuel Zelaya ülkeye döndü ve Brezilya konsolosluğuna sığındı. BBC'ye konuşan Zelaya, barışçı bir çözüm peşinde olduğunu, yargılanmaktan çekinmediğini, halkın desteği olduğu sürece çözüm için çalışacağını söyledi.
Honduraslı yetkililer Zelaya'nın dönüşü üzerine sokağa çıkma yasağı ilan ederken, devrik başkanın destekçileri konsolosluk önünde toplandı.
Darbenin ardından geçici olarak başkanlığa getirilen Roberto Micheletti, önce Brezilya'dan Zelaya'yı yargılanmak üzere iade etmesini istedi. Bugünse görüşmeye açık olduğunu belirten Micheletti, şart olarak Zelaya'nın 29 Kasım'da planlanan başkanlık seçimini tanımasını öne sürdü.
Pazartesi günü gizlice ülkeye giren Zelaya'ysa bu öneriyi "manipülasyon" olarak niteledi.
Solcu devlet başkanı Zelaya, dört yıllık tek dönem devlet başkanlığı öngören anayasada bu sürenin uzatılmasına yönelik değişikliği halk oylamasına sunmayı planlıyordu.
Zelaya karşıtları, bu değişikliğin Zelaya'nın görevde kalabilmek için bulduğu bir çözüm olduğunu öne sürdüler.
Haziran sonunda yapılan darbenin ardından Zelaya Kosta Rika'ya sürüldü ve geri dönüş talepleri cevapsız kaldı. Öte yandan, destekçileri günlerce sokaklarda darbeyi protesto etti. Amerika Birleşik Devletleri, Amerikan Devletleri Örgütü ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere pek çok uluslararası kuruluş ve devlet darbeyi kınayarak Zelaya'nın görevine iade edilmesini talep etmişti.(EÜ)