Kürt sorununda yeniden çatışmanın yükseldiği bir döneme girilirken barış savunucuları da çabalarını yoğunlaştırıyor.
Türkiye Barış Meclisi'nden Hakan Tahmaz "Demokratik siyaset kanallarının tıkandığı her noktada şiddet zemini güçleniyor" dedi.
Hükümetin açılım yönünde somut adım atmamasının, aksine KCK operasyonu gibi uygulamalarla siyaset alanını daraltmasının yeni durumu getirdiğini belirten Tahmaz'a göre PKK ve devlet karşılıklı güç gösterisine girişti ve bundan kimse karlı çıkmayacak.
Çatışma durumunun barış çabalarını daha anlamlı hale getirdiğini belirten Tahmaz bir dizi etkinlik planladıklarını aktardı.
İlk olarak 17 Haziran'da Diyarbakır'da Kandil ve Mahmur'dan gelen "Barış grubu" üyelerine açılan davanın duruşmasına kitlesel bir katılım hazırlanıyor.
PKK ateşkesi kaldırdı
PKK bugünden itibaren tek taraflı ateşkes kararını kaldırdığını, eylemlerini yaygınlaştıracağını açıkladı. Tutuklu lideri Abdullah Öcalan'ın çözüm çağrısıyla 13 aydır "savunmada kalacağını" söyleyen örgüt, hükümetin açılım politikasının somut bir adıma dönüşmediğini söyledi. Öte yandan, ateşkes sırasında dahi Reşadiye'de olduğu gibi PKK'liler askeri birliklere saldırılar gerçekleştirdi.
Hükümet KCK operasyonlarıyla 1 500'den fazla Kürt siyasetçi ve hak savunucusunu cezaevine gönderirken baharla birlikte askeri operasyonların yoğunlaştığı haberleri de geldi. Ordu mayısta Kuzey Irak'a hava harekatı düzenledi.
Dört günde 13 ölü, 17 yaralı
Son günlerde saldırı ve cenaze haberleri de arttı.
Tunceli, Batman'da dün özel harekat polis noktasına düzenlenen saldırıda iki polis yaralandı. Bugün Siirt, Pervari'de mayın patlamasında bir uzman çavuş yaralandı. Hafta sonu İskenderun'daki Deniz İkmal Birliği'ne yönelik saldırıda altı asker öldü, yedi asker yaralandı. Ayrıca Antakya, Siirt ve Şırnak'taki çatışmalarda yedi asker öldü.
Hükümet kanadından gelen açıklamalarsa "terörle mücadele"nin güçlenerek süreceği yönünde.
Hükümeti itmek
Tahmaz, bu duruma karşın silahlı eylemle çözüm gelmeyeceğini, PKK'nin ateşkesi kaldırmasının da hükümeti sıkıştırmayacağını düşünüyor. "Güç gösterisi üzerinden bir açılım olmayacak."
Öte yandan, hükümetin tavrının Kürtlerin demokratik çözüm umudunu kırdığını gözlüyor. Öcalan'ın "yol haritası"nın muhatap alınmamasının "gençler arasında örgüte katılımı teşvik ettiğini kestirmek güç değil" diyor.
Ona göre ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) geçirdiği değişim de henüz hükümeti itecek noktada değil. CHP'nin çizgisi değişmese de, söylemdeki farklılığın Kürtlerin bir kısmını etkilemiş olabileceğini düşünen Tahmaz, yeni genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununu ağzına almamasının hayal kırıklığı yarattığını vurguladı.
Cenazelerin artmasının toplumda milliyetçi ve ayrımcı yönelimleri güçlendireceği de ortada. Bu durumda, Tahmaz'a göre denklemi bozmak için barış güçlerinin daha etkin rol alması şart.
"Barışı konuşmanın zemini de kısıtlanıyor ama asıl şimdi savaş diyenlerden daha cesur olmamız ve çalışmamız gerekiyor. Çözüm aslında çok kolay; hükümeti hareket ettirmeliyiz." (EÜ/TK)